ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα

Ίδια εικόνα και στην Ευρωζώνη

Επιδεινωμένος παρουσιάζεται το Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Έτσι πλέον διαμορφώνεται στις 89 (από 91,6) μονάδες, καταγράφοντας επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες).

Η πτώση του δείκτη είναι κυρίως αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις Υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, σε Βιομηχανία, Λιανικό εμπόριο και Κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ειδικά ως προς τους καταναλωτές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, «λογικά αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά πλέον και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς και τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον».

Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αυξάνονται.

– στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση διευρύνονται, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο επιδεινώνεται.

– στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις είναι θετικές για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξομαλύνονται, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται και παραμένουν σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.

– στις κατασκευές, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από την ελαφρά ενίσχυση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως από την άνοδο του δείκτη προβλεπόμενης απασχόλησης.

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η νέα κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών, αφενός για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο, αφετέρου για την οικονομική κατάσταση της χώρας συνολικά

Επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω τον Φεβρουάριο, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 1,5 και 1,3 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,2 και τις 103,8 μονάδες1, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, αλλά και της δυσμενέστερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν απώλειες κατά 1,3 και 0,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στο λιανικό εμπόριο, η πτώση του δείκτη κυμαίνεται στις -1,1 μονάδες.

Οι κατασκευές κερδίζουν έδαφος (+1,5), ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά, κατά 2,5 μονάδες. Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα χειροτερεύει σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι στην Γαλλία (-0,5), την Ολλανδία (-2), την Ισπανία (-0,5), την Ιταλία (-1,4) και την Γερμανία (-0,6).

Στην ΕΕ, η ανάλογη επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα με αυτήν της Ευρωζώνης, εκπορεύεται κυρίως από την έντονα αρνητική μεταβολή στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-2,4), τη Βιομηχανία (-1,6) και τις Υπηρεσίες (-0,6). Αντίθετα με την Ευρωζώνη, στις κατασκευές καταγράφεται μικρή πτώση (-0,7), ενώ στο Λιανικό εμπόριο σταθερότητα. Στο επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, οι προσδοκίες παρέμειναν αμετάβλητες στην Πολωνία, αλλά εξασθένησαν στο Ην. Βασίλειο (-1,6).

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact