ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες βρήκαν το διακόπτη της συνείδησης

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν το διακόπτη «on-off» στον εγκέφαλο, που μπορεί να «ενεργοποιήσει» και να «απενεργοποιήσει» τη συνείδηση.

Ο Dr Mohamad Koubeissi και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο George Washington εξέταζαν μια επιληπτική ασθενή και βρήκαν ότι τα ηλεκτρικά ερεθίσματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου της την έριχναν επανειλημμένα για «ύπνο».

Όταν σταματούσαν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο η ασθενής επέστρεφε από την κατάσταση «φυτό» στην οποία βρισκόταν, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση γύρω από το τι είχε συμβεί μόλις.

Η συνείδηση είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του. Η έλλειψη της συνείδησης μπορεί να συσχετιστεί συχνά με την κατάσταση του ύπνου.

Το πώς λειτουργεί η συνείδηση είναι φυσικά ένα μυστήριο. Για την ακρίβεια, η ακριβής αιτιολογία πίσω από το πώς και γιατί κοιμόμαστε είναι ακόμα προς συζήτηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, η ανακάλυψη αυτού του «διακόπτη» θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη σε συγκεκριμένους τομείς της ιατρικής επιστήμης.

Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαμηλής συχνότητας βαθιά διέγερση του εγκεφάλου προσπαθώντας να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων των ασθενών.

Ο Dr Koubeissi βρήκε ότι η χαμηλής συχνότητας διέγερση μείωνε τις επιληπτικές κρίσεις στους ασθενείς κατά 92%, χωρίς να επηρεάζει τη μνήμη τους.

«Είναι μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή, που αποσκοπεί στον προσδιορισμό νέων τρόπων για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με ιατρικώς δυσεπίλυτη επιληψία κροταφικού λοβού, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο μείωσης της μνήμης τους με τη χειρουργική αφαίρεση του κροταφικού λοβού» είπε.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια με προηγούμενες μελέτες, που οδήγησαν σε καλύτερες επιλογές θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς» πρόσθεσε.

Όταν οι ερευνητές άλλαζαν από χαμηλής σε υψηλής συχνότητας ηλεκτρικά ερεθίσματα, ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός «διακόπτη».

Όταν ερέθιζαν ένα λεπτό στρώμα νευρώνων στο κάτω τμήμα του κεντρικού εγκεφάλου (claustrum), ανακάλυψαν ότι η ασθενής έχανε τη συνείδησή της.

Αυτό σήμαινε ότι δεν ανταποκρινόταν σε εντολές, ενώ άρχιζε να κοιτά στο «κενό» ενώ παράλληλα μειωνόταν και ο ρυθμός αναπνοής της.

Μόλις σταματούσε ο ερεθισμός αυτής της περιοχής, η ασθενής επανακτούσε τη συνείδησή της, ενώ δεν είχε απολύτως καμία ιδέα για το τι είχε συμβεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως να μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που είναι «παγιδευμένοι» σε καταστάσεις χαμηλής συνείδησης, όπως για παράδειγμα όσοι βρίσκονται σε κώμα, να επανακτήσουν τη συνείδησή τους.

Ο Dr Koubeissi ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ενώ το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστούν οι επιδράσεις του ερεθισμού αυτής της περιοχής του εγκεφάλου και σε άλλους ασθενείς, προκειμένου οι επιστήμονες να δουν τι ρόλο παίζει σε σχέση με τη συνείδηση.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact