ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Έρχονται δύο νέες ύψους 1,5 δισ. ευρώ-Όλες οι λεπτομέρειες

Δύο νέους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής προς επιχειρήσεις, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν με βάση την πτώση τζίρου του Ιανουαρίου και θα εκταμιευθούν στις αρχές Μαρτίου. Το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο θα διατεθεί τον Απρίλιο, βάσει των συνολικών απωλειών του πρώτου τριμήνου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούν στη «μεγαλύτερη, αμεσότερη και πιο στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος του πρώτου τριμήνου στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού, στον οποίο έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.
500 εκατ. τον Μάρτιο.

Το σημαντικότερο νέο μέτρο είναι το σπάσιμο στα δύο του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κάλυψη για τις απώλειες του Ιανουαρίου με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, ο 6ος και 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων για τον 6ο κύκλο θα ξεκινήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Καθώς αφορούν μόνο έναν μήνα, τον Ιανουάριο, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο στις 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1-5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομένους.

Όπως και στον 5ο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης είναι μη Επιστρεπτέα, υπό τον όρο της διατήρησης των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, ο 7ος κύκλος ύψους περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογισθούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στο τέλος Απριλίου.

Το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα. Χθες έκλεισε η πλατφόρμα και εκκρεμεί η πληρωμή 200 εκατομμύρια ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες νέες.

Ακόμα, μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα όσα παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact