ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Έρχονται δύο νέες ύψους 1,5 δισ. ευρώ-Όλες οι λεπτομέρειες

Δύο νέους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής προς επιχειρήσεις, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν με βάση την πτώση τζίρου του Ιανουαρίου και θα εκταμιευθούν στις αρχές Μαρτίου. Το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο θα διατεθεί τον Απρίλιο, βάσει των συνολικών απωλειών του πρώτου τριμήνου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούν στη «μεγαλύτερη, αμεσότερη και πιο στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος του πρώτου τριμήνου στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού, στον οποίο έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.
500 εκατ. τον Μάρτιο.

Το σημαντικότερο νέο μέτρο είναι το σπάσιμο στα δύο του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κάλυψη για τις απώλειες του Ιανουαρίου με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, ο 6ος και 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων για τον 6ο κύκλο θα ξεκινήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Καθώς αφορούν μόνο έναν μήνα, τον Ιανουάριο, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο στις 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1-5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομένους.

Όπως και στον 5ο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης είναι μη Επιστρεπτέα, υπό τον όρο της διατήρησης των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, ο 7ος κύκλος ύψους περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογισθούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στο τέλος Απριλίου.

Το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα. Χθες έκλεισε η πλατφόρμα και εκκρεμεί η πληρωμή 200 εκατομμύρια ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες νέες.

Ακόμα, μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα όσα παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact