ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θέλει να αναθεωρήσει το τουρκικό σύνταγμα


Αναφερόμενος στις επικρίσεις σε βάρος του περί εκτροπής του στον αυταρχισμό, ο Ερντογάν μίλησε περί «μαύρης προπαγάνδας»

Ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα στελέχη του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του οποίου ηγείται να αποδυθούν σε μια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια ακόμη πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2015, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, καθώς δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του να δημιουργηθεί μια εκτελεστική προεδρία.

«Είχα πει από πριν ότι οι προεδρικές εκλογές θα ήταν το όπλο του αφέτη για τις (βουλευτικές) εκλογές του 2015», σημείωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στελεχών του AK, εκφωνώντας μία ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε τουλάχιστον μια πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να θεσπίσουμε το νέο Σύνταγμα. Δεν πιστεύω ότι θα συμβιβαστείτε ως προς αυτό», σημείωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο Ερντογάν πρόβαλε έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία τα 12 τελευταία χρόνια, ενόσω ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, ενώ απέρριψε όλες τις επικρίσεις περί αυταρχικότητας.

Ο Ερντογάν αμέσως μετά την εκλογική του νίκη είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την «κοινωνική συμφιλίωση» στη χώρα.

«Κάναμε ιστορικές μεταρρυθμίσεις ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμιά παρενόχληση, να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, την ταυτότητά τους, τις αξίες τους, τον πολιτισμό τους και την θρησκευτική τους πίστη», είπε ο 60χρονος χαρισματικός ισλαμιστής πολιτικός, ο οποίος διατήρησε μια ιδιαίτερα σκληρή στάση προεκλογικά. Κέρδισε την περασμένη Κυριακή εξασφαλίζοντας το 51,8% των ψήφων.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις σε βάρος του περί εκτροπής του στον αυταρχισμό, ο Ερντογάν μίλησε περί «μαύρης προπαγάνδας» και επανέλαβε ότι αφού ορκιστεί, την 28η Αυγούστου, θα γίνει «ο πρόεδρος και των 77 εκατομμυρίων Τούρκων, χωρίς διάκριση».
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact