ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερωτηματικά από τη χαμηλή παραβατικότητα στους ελέγχους των εφοριών

Κάτι λιγότερο από το 14% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τα ειδικά συνεργεία των εφοριών, βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, προκαλώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που διενεργούνται οι προληπτικοί έλεγχοι αν αναλογιστεί κανείς ότι στους αντίστοιχους ελέγχους που πραγματοποιούσε ως πέρσι το ΣΔΟΕ, το ποσοστό παραβατικότητας ήταν σταθερά πάνω από 40%. Σύμφωνα με έμπειρους ελεγκτές, δύο είναι τα ενδεχόμενα για την εξήγηση του φαινομένου, που απασχολεί εδώ και μήνες τη ΓΓΔΕ. Είτε οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται πλέον με τις φορολογικές διαδικασίες είτε οι έλεγχοι που γίνονται από τα ειδικά συνεργεία είναι αναποτελεσματικοί.

Το πρώτο ενδεχόμενο- της αυτοσυμμόρφωσης- μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί εάν ανατρέξει κανείς στα πρόσφατα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, από τους οποίους προκύπτει εικόνα προκλητικής φοροδιαφυγής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας, οπότε η προσοχή της ΓΓΔΕ στρέφεται στη δεύτερη εκδοχή, της αναποτελεσματικότητας των ελέγχων. Οι πληροφορίες από έμπειρους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα ειδικά συνεργεία των εφοριών έπεφταν- και πολύ πιθανόν να πέφτουν ακόμα- σε απλές παγίδες αετονύχηδων επιχειρηματιών, όπως η χρήση ταμειακών μηχανών- “μαϊμού”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ, κατά το διάστημα από 7/7/14 έως 10/8/14 πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία συνολικά 15.136 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε σύνολο 11.247 επιχειρήσεων που ελέχθησαν από τις Δ.Ο.Υ. το ανωτέρω διάστημα των 5 εβδομάδων, διαπιστώθηκαν από τα συνεργεία ελέγχων, σε 1.562 από αυτές, συνολικά 3.652 παραβάσεις. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων. Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έλαβαν χώρα 7.045 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.119. Σε 6.970 περιπτώσεις (ποσοστό 62% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact