ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: Έλειψε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό μήνυμα

Το αποτέλεσμα έκριναν οι αναμετρήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο

Οι ευρωεκλογές 2019 «δεν ήταν εκλογές που στηρίχθηκαν σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό αφήγημα», αλλά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων «σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», σχολιάζει το Politico.

Οι δύο κύριες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν έδρες, καθώς εδραιώνεται μία τάση που άρχισε να καταγράφεται με καταμετρημένο, ποσοστό μικρότερο του 25% επί του συνόλου των ψήφων.

Ωστόσο, οι πολιτικές αυτές ομάδες θα πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι τα χειρότερα που θα μπορούσαν να είχαν καταγραφεί, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Politico καταγράφει μερικές ουσιαστικές παραμέτρους των ευρωεκλογών:

1. Συμμετοχή των Ψηφοφόρων

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξήθηκε δραματικά, αναδεικνύοντας την διαδικασία της ψηφοφορίας ως τον μεγαλύτερο νικητή, μετά από 40 χρόνια μειωμένης συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσοστό της συμμετοχής έφθασε στο 50,95%.

2. Τα κεντρικά πολιτικά κόμματα

Το ποσοστό Κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έπεσε κάτω από το 25% για πρώτη φορά από το 1989, ενώ το ποσοστό των Σοσιαλιστών κινείται στην περιοχή του 20%. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που κατέγραψαν οι Σοσιαλιστές, από την έναρξης της διαδικασίας της άμεσης ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1979.

Στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα κατέλαβε την δεύτερη θέση με 19 έδρες.

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα νίκησε ξεκάθαρα με 18 έδρες. Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει εννέα έδρες, ενώ θα προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές τον Ιούνιο.

3. Η ομάδα του Σαλβίνι στο Ευρωκοινοβούλιο

Για τις κοινοβουλευτικές ομάδες που μεγαλώνουν την δύναμή τους, η συμμαχία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, διπλασιάζει την δύναμή της στις 70-75 έδρες, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει κυριαρχία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά την ηγεσία της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας.

Η φιλελεύθερη συμμαχία (ALDE) αύξησε την δύναμή της κατά 35 έδρες, συνολικά στις 100-105 έδρες κυρίως από το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία κι έτσι γίνεται η τρίτη πολιτική ομάδα.

4. Πράσινο Κύμα

Το ευρωπαϊκό «Πράσινο Κύμα» είναι περιορισμένο τόσο πρακτικά, όσο και γεωγραφικά. Τα κόμματα των Πρασίνων ήρθαν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση, σε χώρες, όπως, η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, αλλά και του Λουξεμβούργο. Ωστόσο, δεν κέρδισαν έδρες στη Νότια κι Ανατολική Ευρώπη. Κέρδισαν μόλις δύο έδρες στην Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία) μειώνοντας το αποτέλεσμα που είχε καταγραφεί το 2014 ως προς την επιρροή τους.

Από την άλλη μεριά, η καταγραφή μιας αύξησης στην εκλογική δύναμη των Πρασίνων στην Βρετανία, αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα τελικά, οι Πράσινοι να επιτύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την συμμαχία του Σαλβίνι.

5. Ο Ευρωσκεπτικισμός

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είχαν την καλύτερη εμφάνισή τους στην Ουγγαρία, όπου το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (Fidesz) επέτυχε ποσοστό 53%, ώστε να εξασφαλίσει 13 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το συνολικό ποσοστό των Ευρωσκεπτικιστών στην Ουγγαρία καταγράφηκε στο 62%.

Το κόμμα του Όρμπαν καλείται τώρα είτε να επιλέξει μια πιο μετριοπαθή στάση παραμένοντας εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή να αποχωρήσει και να ενταχθεί στην ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών. Το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς εδρών θα επηρεάσει την πολιτική δυναμική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την διαπραγματευτική ισχύ του, σχετικά με την εξασφάλιση θέσεων υψηλών καθηκόντων εντός της ΕΕ (θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Στην Πολωνία οι Ευρωσκεπτικιστές συγκέντρωσαν ποσοστό 53% των ψήφων.

Στο σύνολο των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα φαίνεται ότι θα ελέγχουν συνολικό αριθμό 235 εδρών.

6. Φυγή, αλλά παραμονή

Στην Βρετανία, το Κόμμα για το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ που επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., τόσο με συμφωνία, όσο και με χωρίς συμφωνία, βγήκε πρώτο σε εθνικό επίπεδο εξασφαλίζοντας περίπου το 1/3 επί του συνόλου των ψήφων.

Ωστόσο, η νίκη αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση της δύναμης των κομμάτων υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και κυρίως υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που φαίνεται ότι βρίσκονται στην δεύτερη θέση, με το 1/5 των ψήφων.

7. Αποδοκιμασία των ψηφοφόρων

Τα κόμματα που είχαν εμπλοκή σε σκάνδαλα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες της εκλογικής τους δύναμης. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην Ρουμανία έχασε περισσότερο από το 1/3 της εκλογικής του δύναμης, αλλά κι επτά από το σύνολο των 16 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, πληρώνοντας την επικράτηση της ανομίας στην χώρα.

Οι Ρουμάνοι της διασποράς περίμεναν για ώρες προκειμένου να καταψηφίσουν ένα κόμμα, το οποίο, σύμφωνα με την άποψη πολλών από αυτούς, ήταν ο λόγος που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία ήρθε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 17,2%, μειώνοντας το ποσοστό του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την εκλογική του δύναμη, στις γενικές εκλογές του 2017, μετά την δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο για το σκάνδαλο, με την εμπλοκή του πρώην αντιγκαγκελάριου Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

Το Λαϊκό Κόμμα στην Δανία, τα μέλη του οποίου βρέθηκαν συχνά αντιμέτωπα με έρευνες για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα στην τελευταία πενταετία, έχασε περισσότερο από το 50% της εκλογικής δύναμης του, αλλά και δύο από το σύνολο των τριών εδρών του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του Σαλβίνι ο Άντερς Πριμντάλ Βίστιζεν έχασε την έδρα του.

Στην Εσθονία, το ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα δεν συμπλήρωσε ούτε έναν μήνα στην κυβέρνηση, πριν τιμωρηθεί στις κάλπες από το μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, κερδίζοντας μία μόλις έδρα.

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019: Οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στις Ευρωεκλογές 2019 για την ανάδειξη των προσώπων που θα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια εκλογική μάχη, στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν διλήμματα εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019

Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών 2019: Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε όσες Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019

Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών 2019: Η εκλογική μάχη της πρώτης Κυριακής για τις Δημοτικές Εκλογές 2019 ολοκληρώθηκε. Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019

Εκλογές 2019: Ποιοι εκλέγονται – Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, καλύπτει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019, τους υποψήφιους που βγαίνουν νικητές από την εκλογική μάχη και όλα τα νεότερα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μάχη λεπτό προς λεπτό στους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες:

τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact