ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάσεις DNA από τις ΗΠΑ για να επαληθεύσουν τη συγγενική σχέση των μεταναστών

Εντοπίστηκαν 562 οικογένειες να έχουν κάποιο είδος πλαστών εγγράφων

Τα επόμενα βήματά του σχετικά με την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA σε μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από τη νότια συνοριακή γραμμή με το Μεξικό, εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) της χώρας, έπειτα από την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το CNN, το DHS προχώρησε στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος των εξετάσεων DNA, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις ταυτότητες των μεταναστών που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Η άμεση σχετική εξέταση (rapid DNA testing) γίνεται μέσω λήψης επιχρίσματος, ενώ κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε περίπου 90 λεπτά.

«Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα του DNA και ειδικότερα σε περιπτώσεις τις οποίες αξιολογούμε ότι χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης στην όλη διαδικασία», δήλωσε η Αλίζα Έρικς υπηρεσιακή βοηθός διευθύντρια στην αρμόδια υπηρεσία ερευνών του DHS για τη συνοριακή ασφάλεια. Η ICE έχει ενημερώσει σχετικά με το πρόγραμμα των εξετάσεων DNA τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν, σύμφωνα με την ίδια.

Πριν από την υλοποίηση του προγράμματος των εξετάσεων DNA, προσωπικό της υπηρεσίας ICE είχε αναπτυχθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον Απρίλιο, προκειμένου να εντοπίσει υποθέσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και την χρήση πλαστών εγγράφων «για την δημιουργία ψεύτικων οικογενειών». Κατά την παρούσα περίοδο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 130 στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας ερευνών του DHS.

Από την περασμένη Παρασκευή (10/05), ομάδες ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή πρακτόρων, αλλά και ειδικών, έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με 562 οικογένειες οι οποίες εντοπίστηκαν να έχουν κάποιο είδος πλαστών εγγράφων. Οι υπηρεσίες του DHS εντόπισαν 95 περιπτώσεις ψεύτικων οικογενειών μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων και άλλες 176 περιπτώσεις επίσης ψεύτικων οικογενειών, που εντοπίστηκαν μέσω της προσκόμισης πλαστών εγγράφων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο χρονικός περιορισμός της διάρκειας κράτησης των παιδιών μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέους μετανάστες, καθώς εγγυάται την απελευθέρωση τους, ωθώντας μερικούς από αυτούς να προσποιούνται ότι είναι μέλη κάποιας μεταναστευτικής οικογένειας.

Η προοπτική μιας συνέντευξης ή πιο πρόσφατα μιας εξέτασης DNA οδήγησε μερικούς από τους μετανάστες που προσποιήθηκαν ότι ανήκουν σε κάποια οικογένεια να παραδεχτούν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν κάποια συγγενική σχέση, σύμφωνα με την Έρικς. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν οικογενειακή σχέση μεταξύ τους, η ICE ανέφερε τους ενήλικους μετανάστες για την έναρξη διαδικασίας άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ παρέδωσε τους ανήλικους που αυτοί συνόδευαν για φροντίδα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Στις αρχές του μήνα, πράκτορες της υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων συνέλαβαν έναν άντρα από την Ονδούρα που προσπαθούσε να διασχίσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε από το Μεξικό προς το Τέξας, έχοντας μαζί του ένα βρέφος ηλικίας έξι μηνών, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας του Τέξας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του DHS ανέκριναν τον άντρα με τα στοιχεία, Αμίλκαρ Γκουίζα-Ρέγες, και διαπίστωσαν ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα, ενώ ομολόγησε ότι το βρέφος δεν ήταν δικό του. Η περίπτωση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως σπάνια από την Έρικς, με δεδομένο ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ και παραπλανητικά τα παρουσιάζουν ως δικά τους, είναι συνήθως, μέσης εφηβικής ηλικίας.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος των εξετάσεων DNA αναλύονται, η Έρικς δήλωσε μερικές ψεύτικες οικογένειες έχουν εντοπιστεί, ενώ κάποιες άλλες έχουν κάποιους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους. Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των οικογενειών που είναι ψεύτικες, αλλά και για τον ακριβή αριθμό των πραγματικών οικογενειών των μεταναστών.

Το DHS βρίσκεται αντιμέτωπο με μία μεγάλη ροή μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Μερικοί από αυτούς, είναι μέλη οικογενειών, ενώ έχει σημανθεί συναγερμός από τον αυξημένο αριθμό των περιπτώσεων, με σημεία αναφοράς μετανάστες που προσπάθησαν ψευδώς να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, ως μέλη μεταναστευτικών οικογενειών, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου υπουργείου, έχει καταγραφεί αύξηση 315% «στις υποθέσεις ενηλίκων με μικρά παιδιά που εμφανίζονται ως μέλη της ίδιας οικογένειας» μεταξύ του Οκτωβρίου του 2017 και του Φεβρουαρίου του 2018.

«Οι περιπτώσεις “ψεύτικων οικογενειών” εντοπίζονται παντού. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως μαριονέτες}, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κίρστεν Νίλσεν, σε μία ομιλία της τον Μάρτιο. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι το DHS είχε εντοπίσει «δίκτυα ανακυκλούμενης χρήσης παιδιών» στα οποία τα παιδιά χρησιμοποιούνταν επαναληπτικά, σε μια προσπάθεια να εισέλθουν και να απελευθερωθούν στις ΗΠΑ.

Από την 21η Δεκεμβρίου 2018 η ICE απελευθέρωσε περισσότερες από 177.000 οικογένειες μεταναστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact