ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Η Τρόικα δεν φεύγει από την Ελλάδα πριν από το 2016 -Ψάχνουν λύση για το χρέος

To «τέλος της Τρόικας» θα πρέπει να περιμένει, αφού όπως φαίνεται καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι «επιθυμία» των Ελλήνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ότι οι πιστωτές αναζητούν λύγη για το ελληνικό χρέος.

«Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της Τρόικας μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το ‘παρών’ μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016» σημειώνει ο αναλυτής.

Στις «καλένδες» η λύση για το ελληνικό χρέος;

Εκτενής είναι η αναφορά στις προσπάθειες για μία πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιέζει για «ήπια μεταχείριση» με το επιχείρημα ότι «μία κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής». Σύμφωνα με τον αναλυτή «η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο το 2013 αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2014».

Εξετάζοντας πιθανές «διευκολύνσεις» για το ελληνικό χρέος ο αναλυτής σημειώνει ότι η μείωση των επιτοκίων έχει ήδη δοκιμαστεί (και προφανώς θα αξιοποιηθεί και στη συνέχεια) χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά και η «επιμήκυνση» του χρέους δεν αποτελεί οριστική λύση, καθώς ήδη σήμερα ο χρόνος αποπληρωμής έχει επεκταθεί στα 32 έτη, ενώ μία περαιτέρω επιμήκυνση δεν θα προσέφερε παρά μία μικρή «δημοσιονομική ανάσα» που αποτιμάται σε μονοψήφιο νούμερο.

Μία πιθανή λύση θα ήταν βέβαια η παροχή νέων δανείων από κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «κανένας εν δυνάμει χρηματοδότης δεν θα ήταν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, και πάντως όχι η Γερμανία». Συμπέρασμα; Φαίνεται ότι οι «ευρωπαίοι πιστωτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν συνεχώς το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact