ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορο – σοκ για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Φορο – σοκ για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπαίνει ο Ιδιωτικός Τομέας βάσει των όσων προβλέπονται τόσο στην επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές όσο και στο σχέδιο των πιστωτών.

Τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα προκαλούν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέπει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και θα ενισχύει τη ρευστότητα.

Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα τη διετία 2015-16 (1% για φέτος και 2% για το επόμενο έτος) φέρνουν μέτρα-φωτιά και νέες φοροεπιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις, μεσαία εισοδήματα και καταναλωτές. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που αυτά εφαρμοστούν θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην ύφεση την αγορά, εντείνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας. Το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία ανέρχεται συνολικά σε 9,564 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,62 δισ. ευρώ αφορούν στη φετινή χρονιά (τα υπόλοιπα 5,944 δισ. ευρώ το 2016).

Η φορο-επιδρομή επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των νέων φόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Ειδικότερα, προβλέπεται επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις εταιρείες με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2014. Η εισφορά καταβάλλεται σε δύο ετήσιες δόσεις και αναμένεται να αποδώσει επιπλέον έσοδα 600 εκατ. το 2016. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.404 επιχειρήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων από το 26 σε 29% με άμεση εφαρμογή (από τη χρήση του 2015). Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται και στη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ» που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό. Αφορά σε περίπου 14.930 εταιρείες με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν το 2016 έξτρα φόρο 410,5 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των φορολογικών επιδόσεων, οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για:

  • όλες τις ατομικές επιχειρήσεις,
  • τους ελεύθερους επαγγελματίες και
  • τις προσωπικές εταιρείες.

Το ποσοστό για τις ανώνυμες εταιρείες, βάσει προτάσεων των δανειστών, ανέρχεται σε 100% (από 80%).

Κύμα ανατιμήσεων επηρεάζει την τσέπη του καταναλωτή

Εκτός από τις επιχειρήσεις, δραματικές είναι οι επιπτώσεις και για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι οδηγούν σε σαρωτικές αλλαγές στις τιμές των προϊόντων λόγω μετατάξεων.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει στον κρατικό κορβανά έξτρα ποσά της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,360 δισ. ευρώ για το 2016. Με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προτείνονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ: ο χαμηλός (6%, για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων), ο μεσαίος (13%, για εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα» τρόφιμα, τιμολόγια ενέργειας και νερού, ξενοδοχεία, εστιατόρια) και ο υψηλός (23%, για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου φαγητού). Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε σημαντική υποχώρηση, δίνοντας τη συγκατάθεσή του για την άνοδο του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 13%. Από τη μεριά τους, οι δανειστές ζητούν την επιβολή δύο ΦΠΑ: 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και 11% μόνο για φάρμακα, είδη διατροφής και υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση η τοποθέτηση των λογαριασμών ρεύματος στον υψηλό συντελεστή (κάτι το οποίο η Αθήνα απορρίπτει) και κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Aιγαίου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, φορο-επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά από τον Iανουάριο του 2015 έρχονται για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

H πρόταση της Aθήνας στους δανειστές περιλαμβάνει την κατάργηση της έκπτωσης 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύει από τις αρχές του έτους, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα 30.000 – 50.000 ευρώ. Παράλληλα, για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται σημαντικά καθώς οι νέοι συντελεστές θα είναι μεγαλύτεροι ακόμη και σε σχέση με το 2014, φθάνοντας μέχρι το 8% επί του εισοδήματος.

H κλιμάκωση της νέας έκτακτης εισφοράς έχει ως εξής:

  • 0,7% για εισοδήματα από 12.000 – 20.000 ευρώ.
  • 1,4% για εισοδήματα από 20.001 – 30.000 ευρώ.
  • 2% για εισοδήματα από 30.001 – 50.000 ευρώ.
  • 4% για εισοδήματα από 50.001 – 100.000 ευρώ.
  • 6% για εισοδήματα από 100.001 – 500.000 ευρώ.
  • 8% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ.

Tο μέτρο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 220 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Πηγή: Zougla.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact