ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ….ΕΝΟΨΕΙ – ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ

Ανατροπές με εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – Τι έρχεται το 2016

Φορολογικές εκπλήξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση στους πολίτες και μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ανατροπές για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2016. Πληροφορίες μάλιστα του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα έρθουν στη Βουλή εντός Δεκεμβρίου.

Πηγές της οδού Νίκης επιβεβαιώνουν ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων.

Οι αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων. Οι παρεμβάσεις είναι μικρής κλίμακας, σημειώνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

Ολα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει φέτος ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%.

Αυξάνονται οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ:
-στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-στο 4% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
-στο 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
-στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015. Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια με νέα κλίμακα. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

4. Αγρότες. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ.

5. Αλλαγές για τις αποδείξεις. Όλες οι αποδείξεις και οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να ισχύουν. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis.

Ριζικές αλλαγές το 2016
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, εντός των προσεχών μηνών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προωθήσει τις ακόλουθες δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα:

Μέχρι τέλος του έτους, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εσόδων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Μέσα στον Δεκέμβριο, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

-Νέος φόρος για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ.
-Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
-Νόμος για τη νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
-Έρχεται η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

=

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact