ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική ανάσα αντί άμεση χρηματοδότηση στους Έλληνες εξαγωγείς

Μάρδας: Αναζητουμε μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα

Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες, οδηγώντας στην τόνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής επιτροπής το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υποκατασταθεί η άμεση χρηματοδότηση που δεν μπορεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Μάρδας, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Η εκδήλωση αφορούσε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής γούνας για την περίοδο από φέτος, ως και το 2020 και στην παρουσίαση των δράσεων της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να δώσει στους Έλληνες εξαγωγείς προκειμένου να συμμετέχουν σε Διεθνείς Εκθέσεις, ούτε όμως έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εμπορικές αποστολές, ο κ. Μάρδας επισήμανε, ότι υπάρχουν όμως κάποια χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν και δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ή μέτρα με ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα τα οποία θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς. «Για παράδειγμα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια φορολογική ελάφρυνση σε κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας, «ούτε αυτό είναι μη συμβατό με τους κανονισμούς της ΕΕ. Το έχουμε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε συμφωνήσει. Θα μπορούσαμε να δώσουμε και διάφορα άλλα στοιχεία φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία να υποκαταστήσουν την άμεση χρηματοδότηση την οποία δεν μπορούμε να δώσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει η επεξεργασία αυτών των μέτρων στο υπουργείο Εξωτερικών και έχουν κατατεθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής πολιτικής, «από εκεί και πέρα τα επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και κάποια ώρα θα προταθούν στους θεσμούς προκειμένου να τα εγκρίνουν ή μη. Αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εγκριθούν».

Κληθείς να δώσει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μάρδας επισήμανε «δεν μπορώ να κάνω κάποια εκτίμηση σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό, αφού πρέπει να κλείσει το 30% που απομένει και από εκεί και πέρα θα δούμε τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνουμε εμείς και δεν είναι τα μόνα» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «οι προτάσεις μας είναι έτοιμες, έχουν κατατεθεί, το πότε θα προχωρήσουν εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και πότε θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες από το υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact