ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» τα επόμενα 24ωρα για τη συμφωνία

«Φωτιά» τα επόμενα 24ωρα για τη συμφωνία

Το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι ώς το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας, τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης η εβδομάδα που τρέχει, καθώς εκτιμάται ότι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα φέρουν και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι ώς το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας, τουλάχιστον στα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση. Εξάλλου, και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χθες πως η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί κανονικά, αφού θα έχει υπάρξει συμφωνία.

Το κλίμα μετέδωσε η συνεδρίαση της Δευτέρας της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία έδωσε εντολή για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Αισιοδοξία υπάρχει στην Αθήνα και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, καθώς η Κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι το Ταμείο μπορεί να μετριάσει τη στάση του. Εκτιμάται ότι ρόλο σε αυτήν την αλλαγή έπαιξε παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, έπειτα από το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Κρίσιμη σύνοδος G7

Μάλιστα, η ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι ο κ. Λιου θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο της G7, που αρχίζει σήμερα στη Δρέσδη. Παρ’ όλα αυτά ο Β. Σόιμπλε έχει διαμηνύσει ότι η G7 δεν είναι το πεδίο, όπου θα βρεθεί η λύση για την Ελλάδα. Πάντως, η Αθήνα κρατά στα θετικά το μήνυμα από την Ουάσιγκτον, ότι εάν η Ελλάδα φτάσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους, τότε το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτήν τη συμφωνία. Εξάλλου, χθες ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group, που αναμένεται να διαρκέσουν όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο θα έχει αντικείμενο την Ελλάδα. Αν όλα κυλήσουν όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, και με δεδομένο ότι θα είναι έτοιμο και ένα κείμενο συμφωνίας, τότε δεν αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Τα γύρισε ο Βαρουφάκης

Μίνι πανικός επικράτησε χθες στην Ελλάδα, μετά από δήλωση του κ. Βαρουφάκη, η οποία διαψεύστηκε λίγο μετά από το ίδιο του το Υπουργείο. Ο Υπ. Οικονομικών είπε ότι μπορεί να επιβληθεί ένα μικρό τέλος, χαμηλό ποσοστό στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή και από τα τραπεζικά γκισέ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους περίπου στις δύο χθες το μεσημέρι. Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για ένα αντικίνητρο στη χρήση μετρητών. Δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων, διαβεβαίωσε παραλλήλως ο κ. Βαρουφάκης.

Δυο ώρες αργότερα, με γραπτή ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών -συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Υπουργείο των Οικονομικών, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα, απέδωσε την πατρότητα της πρότασης για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων από ATM στους δανειστές και μάλιστα σχεδόν… πανηγύριζε ότι οι εισηγήσεις αυτές (τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε στους δημοσιογράφους πριν από περίπου δύο ώρες) αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου Οικονομικών!

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact