ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Πάνω από 60% έχουν μειωθεί οι βουλευτικές συντάξεις

Υπερβαίνει το 60% η συνολική μείωση στις συντάξεις των βουλευτών, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση της Χρυσής Αυγής για την επιχορήγηση της ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών με το ποσό των 30.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής, αναφέρει ότι:

  • Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, με γνώμονα όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, βάσει των γενικών διατάξεων που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις, η δε μείωση αυτών (των βουλευτικών) ανέρχεται κατά ποσοστό σε 51,11%.
  • Επιπλέον, εφαρμόζονται από 1.1.2013 οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

«Μετά την ανωτέρω ειδική μείωση, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%», αναφέρει στο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει εξάλλου να επισημάνει στο έγγραφό του ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 (12.11.2012) και μετά δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Αναφέρει, επίσης, ότι από 1.1.2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή την αναστολή καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή, εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος, π.χ., μέλος ΔΕΠ έχει εκλεγεί βουλευτής πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτή να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο, ως μέλος ΔΕΠ.

Επιπλέον, έχουν εφαρμογή για τους ανωτέρω οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τις οποίες περικόπτεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτή.

Την ερώτηση είχε καταθέσει ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί ποιες είναι οι λειτουργικές ανάγκες της ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση θα δείξει την ίδια «γαλαντόμο» μεγαλοψυχία και σε άλλα επαγγελματικά ταμεία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact