ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα παχύσαρκα παιδιά αγαπούν τη ζάχαρη

Τα παχύσαρκα παιδιά τρώνε περισσότερο επειδή αποζητούν περισσότερο τη ζάχαρη συγκριτικά με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου ενεργοποιούνται πιο έντονα στα παχύσαρκα παιδιά όταν εκείνα εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτή η αλλαγή λαμβάνει χώρα με την πάροδο του χρόνου ή αν κάποια παιδιά είναι «καλωδιωμένα» από τη γέννησή τους να συσσωρεύουν κιλά εξαιτίας της βιολογικής προδιάθεσής τους προς τις ζαχαρούχες τροφές.

«Η μελέτη αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς, καθώς ορισμένα παιδιά πιθανότατα γεννιούνται με υπερευαισθησία στην επιβράβευση μέσω του φαγητού ή μαθαίνουν τη σύνδεση μεταξύ τροφής και βελτίωσης της διάθεσης πολύ ταχύτερα από τα άλλα παιδιά» ανέφερε η καθηγήτρια Κέρι Μπουτέλ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι ότι τα παχύσαρκα παιδιά σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους εμφανίζουν αυξημένη απόκριση του εγκεφάλου τους στη ζάχαρη».

Οι ερευνητές μελέτησαν 23 παιδιά ηλικίας 8 ως 12 ετών, δέκα από τα οποία ήταν παχύσαρκα, ενώ τα υπόλοιπα φυσιολογικού βάρους. Ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες του νησιωτικού φλοιού και της αμυγδαλής -περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γεύση, στο κίνητρο και στην επιβράβευση- ήταν ιδιαιτέρως ενεργοποιημένοι στα παχύσαρκα παιδιά όταν οι ερευνητές τούς έδιναν μια κουταλιά ζαχαρόνερο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά με τα πολλά κιλά δεν παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος του κυκλώματος απόκρισης και επιβράβευσης, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το ραβδωτό σώμα με την παχυσαρκία στους ενηλίκους. Ωστόσο, το ραβδωτό σώμα δεν αναπτύσσεται πλήρως πριν από την εφηβεία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι απεικονιστικές εξετάσεις που διεξήγαγαν στους μικρούς εθελοντές καταγράφουν, για πρώτη φορά, την πρώιμη ανάπτυξη του κυκλώματος ανταμοιβής που αφορά την τροφή σε παιδιά.

Ένα αυξημένο αίσθημα ανταμοιβής από τη λήψη τροφής μπορεί να σημαίνει ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν τέτοια δικτύωση στον εγκέφαλο ώστε να έχουν προδιάθεση για κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές έδωσαν ένα πέμπτο του κουταλιού του γλυκού νερό με ζάχαρη στα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη και τους ζήτησαν να το «στριφογυρίσουν» μέσα στο στόμα τους με τα μάτια κλειστά, ώστε να επικεντρωθούν στη γεύση του ζαχαρόνερου.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact