ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Χατζημαρκάκης: Το Μέλλον είναι το πράσινο Υδρογόνο

Με το παραπάνω θέμα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου από τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, CEO της Hydrogen Europe και τον Γιώργο Κασαπίδη, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε σχετικά με τον σημαίνοντα ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδος και στις προοπτικές του στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) έχει έδρα τις Βρυξέλλες τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης και εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο των τεχνολογιών υδρογόνου. Σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 120 βιομηχανικές επιχειρήσεις, περισσότερους από 70 ερευνητικούς οργανισμούς καθώς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Τα μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του CLEAN HYDROGEN PARTNERSHIP που αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών οργανισμών και των δημόσιων φορέων, στον τομέα των στρατηγικών έρευνας, ανάπτυξης και διάδοσης των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Σκοπός του, μεταξύ άλλων, είναι να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου δρώντας ως μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνενώσουν τους πόρους τους γύρω από τις βασικές προτεραιότητες προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, να εντοπίσει τις πλέον υποσχόμενες εφαρμογές υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, και να δημιουργήσει επιτυχείς κοινοπραξίες για την μόχλευση των απαραίτητων διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Ως Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συνδέσμου τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης προσπαθώ να συνεισφέρω στην αναγνώριση του υδρογόνου ως στοιχείου κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Θεωρώ, πως οι τεχνολογίες αυτές, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς συνδέονται ενεργά με την ευρεία ανάπτυξη των ΑΠΕ που αποτελούν ήδη σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα και θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικότατο γεωπολιτικό παίκτη στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που σχηματίζεται.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά τις επενδύσεις στο τομέα του υδρογόνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου το υφιστάμενο κενό κινούνται ταχέως για να καλύψουν αρκετές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και άλλες, κρίνεται επιτακτικός ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και να μην μείνει ουραγός των εξελίξεων και απλός εισαγωγέας τεχνολογίας.

Τέλος ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι το ενεργειακό Μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας και όχι μόνο είναι το πράσινο Υδρογόνο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε:
« Η ΕΕ. σκοπεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, χτίζοντας μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Ε.Ε. για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τον λιγνίτη έως το 2028 και έχουμε δηλώσει ως Περιφέρεια ότι η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να μετατραπεί στην πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα και μια κοιλάδα καθαρών τεχνολογιών και πράσινου υδρογόνου. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη μείωση των εκπομπών στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς, αποτελώντας φορέα καθαρής ενέργειας για διάφορους τομείς της οικονομίας, περιφερειακό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κρίση της τιμής του φυσικού αερίου και των ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, καθιστά αναγκαία τη διαφοροποίηση του Ευρωπαϊκού και του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος. Τα οφέλη από την ενεργειακή χρήση του Υδρογόνου είναι πολλά, ιδίως όταν χρησιμοποιείται και για μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου στα εδάφη της (δίκτυο, ΑΠΕ, διασύνδεση δικτύου φυσικού αερίου κ.ά.). Ήδη από το 2019, η Π.Δ.Μ. με δικές μου πρωτοβουλίες κινήθηκε συστηματικά και γρήγορα και κατέθεσε τότε επίσημα την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να είναι η Δυτική Μακεδονία στις αρχικές περιοχές που θα διεκδικήσουν ένα μεγάλο έργο υδρογόνου. Τότε πρωτοπαρουσιάστηκε ο Λευκός Δράκος, το White Dragon, στις Βρυξέλλες και έγινε η αφετηρία για τη δημιουργία ενός έργου που αυτή την στιγμή συγκαταλέγεται ως ένα από τα τέσσερα εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα υδρογόνου από τον σύνδεσμο Hydrogen Europe.

Πλέον το έργο White Dragon έχει κατατεθεί στο πλαίσιο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, Important Project of Common European Interest (IPCEI). Βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση της αξιολόγησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στη φάση δηλαδή της προ-κοινοποίησης στο πρώτο κύμα των έργων υδρογόνου. Η όλη διαδικασία ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί άμεσα με την οριστική κοινοποίηση του έργου White Dragon ως IPCEI. Στην συνέχεια, ξεκινάει η διαδικασία οριστικοποίησης των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την χρηματοδότησή του, μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. »

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact