ΥΓΕΙΑ

H χορτοφαγία ωφελεί περιβάλλον και υγεία

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα αυξάνουν τη μακροζωία, δείχνει νέα μελέτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές της Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, οι οποίοι θέλησαν αφενός να εξετάσουν το πόσο συμβάλλουν τα διάφορα συστήματα διατροφής στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αφετέρου να αξιολογήσουν τον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και θνησιμότητας. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες 96.000 χορτοφάγων, ημι-χορτοφάγων και μη χορτοφάγων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τους μη χορτοφάγους ήταν σχεδόν 20% υψηλότερο από το αντίστοιχο των χορτοφάγων και των ημι-χορτοφάγων. Παράλληλα, βρέθηκε ότι τόσο η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή όσο και η πιο ελαστικής μορφής χορτοφαγική δίαιτα βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες περιορίζουν σχεδόν στο 1/3 τις εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τη διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ζωικών τροφών. Διαπιστώθηκε, συνεπώς, ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες -αυστηρές ή ευέλικτες- μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

«Το μήνυμα είναι ότι ακόμη και οι σχετικά μικρές μειώσεις στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι δυνατό να επιφέρουν οφέλη τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία», δήλωσε ο Sam Soret, Ph.D., MPH, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Loma Linda και συνεργάτης-συγγραφέας της μελέτης.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πλούσια, δεδομένου ότι προήλθαν από έναν μεγάλο αριθμό ετερογενούς πληθυσμού και χαρακτήρισε τα ευρήματα πρωτοφανή χάρη στην λεπτομερή καταγραφή πληροφοριών σε ατομικό επίπεδο.

Τα ευρήματα της μελέτης, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Χορτοφαγική Διατροφή, δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Πηγή: vita.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact