ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η άνοιξη ξεκινά όλο και νωρίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον προβλέπει ότι η πρώιμη εμφάνιση της άνοιξης θα έχει μόνιμο χαρακτήρα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και σε πολλαπλά επίπεδα τους κύκλους ζωής της χλωρίδας και της πανίδας.

Η εαρινή ανάπτυξη των φυτών έχει μετακινηθεί προς τις αρχές του έτους κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η διαφορά στην εναλλαγή των εποχών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή, προκαλώντας αναντιστοιχίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των φυτών σε σχέση με τις ανάγκες των ζώων.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη φαινολογία των φυτών κυρίως σε ορεινές περιοχές και το βορρά. Λιγότερο σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στις νότιες περιοχές, όπου η άνοιξη εμφανίζεται ήδη νωρίτερα.

«Συνολικά, προβλέπουμε ότι η άνοιξη θα μετατοπιστεί κατά περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα εντός του έτους στις ηπειρωτικές περιοχές έως το 2100, με κάποιες σημαντικές περιφερειακές αποκλίσεις», δήλωσε ο ερευνητής Άντριου Όλσταντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λεγόμενη «ψευδή άνοιξη», δηλαδή την επιστροφή σε ψυχρές θερμοκρασίες μετά την έναρξη της εαρινής ανάπτυξης των φυτών. Οι ψυχρές θερμοκρασίες βλάπτουν τα φυτά, μειώνοντας την παραγωγικότητα και αλλάζοντας τον κύκλο ζωής, γεγονός που σημαίνει λιγότερη διαθέσιμη τροφή για τα ζώα.

«Αν ανθίζουν νωρίς τα λουλούδια, τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που σημαίνει λιγότεροι καρποί και σπόροι αργότερα μέσα στο έτος», εξήγησε ο Όλσταντ.

Η ψευδής άνοιξη πλήττει τη φυτική παραγωγή, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στη γεωργική παραγωγή, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα τις επιπτώσεις της πρώιμης εναλλαγής εποχών στους πληθυσμούς των πτηνών στα καταφύγια άγριας ζωής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact