ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα επισκιάζει τις συζητήσεις στη σύνοδο της G7

Από το ελληνικό ζήτημα κινδυνεύει να επισκιαστεί η ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G7) στη Δρέσδη, που έχει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οικονομολόγος της τράπεζας Credit Suisse Group στο Λονδίνο τόνισε πως «αν δεν κάνει (η σύνοδος) μία αποφασιστική κίνηση, τότε θα είναι οι άλλες ευρωπαϊκές σύνοδοι ή η G20 που ασκούν επιρροή».

Οι σύνοδοι της G7 άρχισαν να χάνουν τη σημασία τους από το 2009, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ομόλογοί του δήλωσαν στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) στο Πίτσμπουργκ ότι θα έπρεπε να είναι αυτή η διευρυμένη σύνοδος το κύριο βήμα για την καθοδήγηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, καθώς οι αναπτυγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες αποκλίνουν ή έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, υπάρχει πιθανόν ακόμη χώρος για τη μικρότερη G7. «Η G20 απέκτησε αίγλη σε μία περίοδο, όπου υπήρχε ενότητα μεταξύ των χωρών να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και είναι το καλύτερο βήμα για τη συζήτηση θεμάτων, όπως το περιβάλλον», δήλωσε οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι «τώρα, που υπάρχουν πάλι ανταγωνιστικές ατζέντες, οι μικρότερες ομάδες, όπως η G7, μπορεί να είναι πιο ομοιογενείς».

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι η σύνοδος της G7 που άρχισε χθες στη Δρέσδη και ολοκληρώνεται αύριο, φαίνεται ότι θα βρεθεί και πάλι περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής. Αντί να αναλωθεί σε μία συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες και ένα ανούσιο ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ένα τρίωρο συμπόσιο, στο οποίον τον τόνο θα δώσουν διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Το συμπόσιο αποσκοπεί στο να παρακινήσει τους αξιωματούχους της G7 να σκεφθούν πιο σφαιρικά και να εξετάσουν μακροπρόθεσμα ζητήματα, όταν θα αρχίσουν τις ιδιωτικές συζητήσεις τους. Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας, που φιλοξενεί την τρέχουσα σύνοδο, αποτελεί μία προσπάθεια να τονωθεί η σημασία του σχεδόν 40ετούς θεσμού, ο οποίος έχει υποβαθμισθεί από την εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων, όπως της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, καθώς και της G20. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στο συμπόσιο σήμερα, με θέμα: «Προς μία δυναμική παγκόσμια οικονομία». Θα συμμετάσχουν επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς και ο Ρουμπινί.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact