ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα θα μας πληρώσει»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ουίλιαμ Μάρεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει».

«Δεν έχει υποβληθεί αίτημα αναδιάταξης» των δόσεων ώστε να καταβληθούν συγκεντρωμένες στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ο Μάρεϊ.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Μάρεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάρεϊ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη να γίνει «αρκετή δουλειά ακόμη» για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ βαρείς για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, κατά τον ίδιο.

Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ. Στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση.

Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε ακόμη ο Μάρεϊ.

Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο «κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο», επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, σημείωσε ο Μάρεϊ.

«Οποιαδήποτε χώρα δεν τιμά τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο κηρύσσεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και δεν αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ», πρόσθεσε ο Μάρεϊ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact