ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη ύπνου στην εφηβεία ανοίγει τον δρόμο στην παχυσαρκία

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τάσεις παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των 21 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Columbia και από την αντίστοιχη Σχολή του πανεπιστημίου της North Carolina.

Οι επιστήμονες εξέτασαν για πρώτη φορά την επίδραση της αϋπνίας στην πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στους εφήβους, και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρέχουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 10.000 νεαρών Αμερικανών ηλικίας από 16 έως 21 ετών.

Σχεδόν το 20% των 16χρονων συμμετεχόντων δήλωσε ότι κοιμάται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα. Αυτοί οι έφηβοι παρουσίασαν 20% αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 21 ετών, σε σύγκριση με εκείνους τους 16χρονους που δήλωσαν ότι κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.

Αν και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο χρόνος που δαπανάται καθημερινά για την παρακολούθηση τηλεόρασης βρέθηκε ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία σε γενικές γραμμές, δεν επηρεάζει την ειδική σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της παχυσαρκίας.

Η υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το τι και το πώς επιλέγει να φάει κανείς, μεταβάλλοντας την όρεξη και ενθαρρύνοντας τη λαιμαργία. Τα επίπεδα ενέργειας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο. Για τα άτομα που στερούνται τον ύπνο, το να παραγγείλουν ένα έτοιμο/πρόχειρο γεύμα με πολύ υψηλή θερμιδική αξία είναι ευκολότερο από το να προετοιμάσουν ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact