ΥΓΕΙΑ

Η γιόγκα «σύμμαχος» ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η γιόγκα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς καταστέλλει σημαντικά τον πόνο και την κόπωση αλλά ενισχύει και τα επίπεδα ευεξίας των ασθενών.

Δεκαπέντε γυναίκες ηλικίας 34 έως 64 ετών με ήπιας μορφής αναπηρία λόγω της ΣκΠ συμμετείχαν σε πιλοτική μελέτη του Πανεπιστημίου, η οποία είχε συνολικά διάρκεια οκτώ εβδομάδες. Ορισμένες από τις γυναίκες είχαν λάβει διάγνωση για τη νόσο την τελευταία διετία και άλλες έδιναν μάχη με τη σκλήρυνση για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Οι συνεδρίες είχαν διάρκεια 90 λεπτά και πραγματοποιούνταν δύο φορές την εβδομάδα.

Οι γυναίκες συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με ασκήσεις γιόγκα, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο για τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων.

Αν και αρκετοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προτιμούν τη γιόγκα ως μορφή άσκησης, δεν είχε αποδειχθεί εμπειρικά κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Κατά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι δεκαπέντε γυναίκες μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να περπατήσουν για περισσότερη ώρα, ενώ παράλληλα είχαν καλύτερη ισορροπία και καλύτερο κινητικό συντονισμό. Επίσης, η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε όσον αφορά βασικούς δείκτες ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Συμπόσιο Ερευνών για τη Γιόγκα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Kripalu της Μασαχουσέτης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact