ΥΓΕΙΑ

Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι είναι δείκτης εγκεφαλικής υγείας

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το ιατρικό πανεπιστήμιο του Kyoto στην Ιαπωνία, η πιθανή αδυναμία/δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης εγκεφαλικής δυσλειτουργίας ή βλάβης ακόμα και σε -κατά τ’ άλλα- υγιή άτομα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke, δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης δεξιοτήτων εξισορρόπησης και του αυξημένου κινδύνου για βλάβη των μικρών αιμοφόρων αγγείων και για μειωμένη νοητική λειτουργία σε άτομα που φαίνονται ασυμπτωματικά για εγκεφαλικά προβλήματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 841 γυναικών και 546 ανδρών με μέση ηλικία τα 67 χρόνια. Τους ζήτησαν να σταθούν στο ένα τους πόδι για 1 λεπτό (αν μπορούσαν) έχοντας και τα δύο τους μάτια ανοικτά. Η άσκηση έγινε δύο φορές και καταγράφηκε ο καλύτερος χρόνος που σημείωσε ο κάθε συμμετέχοντας.

Στη συνέχεια έγιναν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους όλων των συμμετεχόντων, για να προσδιοριστεί το κατά πόσον είχαν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Οι βλάβες στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου επηρεάζουν τις αρτηρίες, οι οποίες γίνονται λιγότερο εύκαμπτες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος. Η συχνότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας συχνά αυξάνει με την ηλικία.

Η εγκεφαλική νόσος των αιμοφόρων αγγείων πιστεύεται ότι υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε προηγούμενες έρευνες, αυτές οι βλάβες έχουν συνδεθεί με την απώλεια του κινητικού συντονισμού και τη νοητική εξασθένηση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική νόσος των μικρών αγγείων συνδέθηκε με την αδυναμία να ισορροπήσει το άτομο στο ένα πόδι για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα ακόλουθα για εκείνους τους συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι:

-Το 34,5% είχε περισσότερες από δύο αλλοιώσεις/βλάβες των μικρών αγγείων στου εγκεφάλου

-Το 16% είχε μία τέτοια βλάβη

-Το 30% είχε πάνω από δύο μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλο (δείκτης κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου)

-Το 15,3% είχει μία τέτοια μικροαιμορραγία

Επίσης, η αδυναμία ορισμένων ατόμων να σταθούν στο ένα πόδι συνδέθηκε και με μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Οι συμμετέχοντες που βρέθηκε πως είχαν εγκεφαλική νόσο των μικρών αγγείων ήταν, κατά μέσο όρο, μεγαλύτεροι σε ηλικία με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο παχιές αρτηρίες καρωτίδας από τους συμμετέχοντες χωρίς βλάβη στους εγκεφάλους τους.

Τέλος, οι συμμετέχοντες με περισσότερα προβλήματα στον εγκέφαλό τους κατέγραψαν και μικρότερους χρόνους ισορροπίας στο ένα πόδι.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact