ΥΓΕΙΑ

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ

Η μοναξιά και η απώλεια της όρεξης μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της νόσου του Alzheimer, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι βρήκαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα -όπως το αίσθημα της μοναξιάς- μπορεί να συνδέονται με προβλήματα μνήμης (ήπια γνωστική εξασθένηση).

Η ταχεία μείωση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης που συνδέονται με την ήπια γνωστική εξασθένιση -η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ- είναι πιο έντονη μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη.

Τα συχνά συμπτώματα κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, όπως η μοναξιά και η απώλεια της όρεξης, θα μπορούσαν σύμφωνα με τους ερευνητές να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια, όμως δε γνωρίζουμε πώς λειτουργεί αυτή η σχέση. Είναι η κατάθλιψη μια συνέπεια της άνοιας; Αναπτύσσονται και τα δύο από τα ίδια υποβόσκοντα προβλήματα στον εγκέφαλο; Ή μήπως η σχέση της κατάθλιψης και της άνοιας δεν έχει καμία σχέση με την παθολογία της άνοιας;» ανέφερε στη Daily Mail ο ψυχίατρος Dr Robert Wilson από το πανεπιστήμιο Rush του Ιλινόις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.764 ηλικιωμένες ανθρώπους χωρίς γνωστική εξασθένηση κατά μέσο όρο για 7,8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών 922 άνθρωποι –πάνω από τους μισούς- εμφάνισαν ήπια γνωστική εξασθένηση, ενώ 315 ανέπτυξαν άνοια.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact