ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο συζητήσεων της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές θέσεις ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Τσιρώνης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές θέσεις ενόψει των διεθνών περιβαλλοντικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι στο τέλος του έτους, η κλιματική διάσταση της ενεργειακής ένωσης, το «πρασίνισμα του εαρινού εξαμήνου» και η πορεία των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015.

Αναφορικά με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, ο Γ. Τσιρώνης υποστήριξε τον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης τουλάχιστον κατά 40% έως το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (σε σχέση με το 1990), διευκρινίζοντας ότι ο τομέας της αλλαγής χρήσης γης και δασικής διαχείρισης (LULUCF) δεν θα πρέπει εμμέσως να υποβιβάσει την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου. Επιπλέον επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη στο Παρίσι μιας φιλόδοξης δεσμευτικής συμφωνίας και τόνισε ότι η Ελλάδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο της απαιτούμενης προσπάθειας που της αναλογεί και να συμβάλει στις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, με αφορμή τη συζήτηση για την Ενεργειακή Ένωση, επεσήμανε ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση θα πρέπει να αναχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική της ΕΕ, ιδίως σε ορισμένους κρίσιμους τομείς με μεγάλο δυναμικό εκμετάλλευσης, όπως είναι τα κτίρια και οι μεταφορές.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η κατάλληλη μόνωση των κτιρίων μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά στην αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τέλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός συμμετοχικού ενεργειακού συστήματος με τον πολίτη ενεργό καταναλωτή αλλά και παραγωγό και στην ενίσχυση των ΑΠΕ βάσει της φέρουσας ικανότητας των περιοχών.

Κατά τη συζήτηση για το «πρασίνισμα του εαρινού εξαμήνου, ο Γ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι η λύση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης όπου η ευημερία των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής και η οικονομική μεγέθυνση δεν θα αποτελεί αυτοσκοπό.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποτελέσει το εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης και να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχόλησης.

Αναφορικά με την πορεία των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε την ανάγκη στήριξης της περιβαλλοντικής διάστασης των αναπτυξιακών στόχων κάνοντας ειδική μνεία στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ευρύτητα των πόρων και πηγών χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact