ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με γαλλική «ασπίδα»

Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της ΚΔ μετά την υπογραφή συμφωνίας στο Παρίσι

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μένουν αναπάντητες. Άλλωστε, οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει και την παρέμβαση σε αυστηρό τόνο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινή συμφωνία για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον Γαλλικό Στόλο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, ενώ ταυτοχρόνως εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας συναντήθηκαν χθες -για ακόμα μια φορά στο Παρίσι- και προχώρησαν στις σχετικές υπογραφές.

Η συνεργασία με το Παρίσι «χρονολογείται και αξιολογείται ανά τακτά διαστήματα για να αναπτυχθεί περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα αναφορικά με την υπογραφή της εν λόγω αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημείωσε «στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αναβάθμιση των υποδομών για τη ναυτική και την αεροπορική βάση, ώστε και σαν κράτος να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις υποδομές, αλλά και  να συνεισφέρουμε στο πλαίσιο των σκοπών της PESCO και για την ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε, επίσης. ότι οι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας έκριναν σκόπιμο να επιβεβαιώσουν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

«Κρίναμε ορθό να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό με βάση τις σωστές προδιαγραφές και με βάση τις ανάγκες, που δημιουργούνται. Η Γαλλία έχει την τεχνογνωσία», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η δημιουργία υποδομής στην υφιστάμενη ναυτική βάση, ώστε να δέχεται μεγάλα πολεμικά πλοία. «Η συμφωνία προνοεί αναβάθμιση και επέκταση της βάσης», τόνισε ο κ. Αγγελίδης, που πρόσθεσε: «Έχουμε χρονοδιαγράμματα. Μεθοδικά, σιγά σιγά, θα καταλήξουμε εκεί που πρέπει».

Όσον αφορά τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των ενεργειών της Τουρκίας και είναι ευχάριστο που υπάρχει η αναγνώριση ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact