ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με γαλλική «ασπίδα»

Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της ΚΔ μετά την υπογραφή συμφωνίας στο Παρίσι

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μένουν αναπάντητες. Άλλωστε, οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει και την παρέμβαση σε αυστηρό τόνο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινή συμφωνία για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον Γαλλικό Στόλο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, ενώ ταυτοχρόνως εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας συναντήθηκαν χθες -για ακόμα μια φορά στο Παρίσι- και προχώρησαν στις σχετικές υπογραφές.

Η συνεργασία με το Παρίσι «χρονολογείται και αξιολογείται ανά τακτά διαστήματα για να αναπτυχθεί περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα αναφορικά με την υπογραφή της εν λόγω αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημείωσε «στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αναβάθμιση των υποδομών για τη ναυτική και την αεροπορική βάση, ώστε και σαν κράτος να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις υποδομές, αλλά και  να συνεισφέρουμε στο πλαίσιο των σκοπών της PESCO και για την ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε, επίσης. ότι οι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας έκριναν σκόπιμο να επιβεβαιώσουν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

«Κρίναμε ορθό να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό με βάση τις σωστές προδιαγραφές και με βάση τις ανάγκες, που δημιουργούνται. Η Γαλλία έχει την τεχνογνωσία», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η δημιουργία υποδομής στην υφιστάμενη ναυτική βάση, ώστε να δέχεται μεγάλα πολεμικά πλοία. «Η συμφωνία προνοεί αναβάθμιση και επέκταση της βάσης», τόνισε ο κ. Αγγελίδης, που πρόσθεσε: «Έχουμε χρονοδιαγράμματα. Μεθοδικά, σιγά σιγά, θα καταλήξουμε εκεί που πρέπει».

Όσον αφορά τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των ενεργειών της Τουρκίας και είναι ευχάριστο που υπάρχει η αναγνώριση ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

10 φορές που Υπουργοί ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρύφτηκαν πίσω απο το Νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Πρώτη φορά αριστερά»… Μια από τις μεγαλύτερες συκοφαντίες…

Μεγάλη εβδομάδα 2019: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν χρήματα σε…

Άνδρας έσφαξε πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές και του έκοψε την καρωτίδα

Πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στην Αργυρούπολη, καθώς άγνωστος…

Ο Ακάρ απαιτεί αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Άμυνας της…

Ραγίζει καρδιές ο σύντροφος της Νεκταρίας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Ναύπλιο

Συγκλονισμένοι είναι ακόμη οι κάτοικοι στο Ναύπλιο μετά…

Ο Πολάκης που «μας έχει όλους», ζητά να μην αρθεί η ασυλία του

Ο κ.Πολακης, που μας «έχει όλους και αυτός…

Αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα, θα το κάνει η Ολλανδία στους Αλβανούς

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφερε τις θεωρήσεις…

«Μούφα» το σχέδιο «Πυθία» για τη δολοφονία Καραμανλή

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ»…

Θανάσης Χειμωνάς: «Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» όσοι διαμαρτύρονται για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» είναι όσοι διαμαρτύρονται για την…
contact