ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση τσακίζει τους Ελληνες -Εισέπραξε 555 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους απ' όσο είχε υπολογίσει

Λίαν αποκαλυπτικά είναι τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 7μηνο, καθώς επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών είχαν τελικά πολύ βαρύτερο αποτέλεσμα απ’ ότι είχαν υπολογίσει οι τεχνοκράτες που σχεδίασαν τον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Έτσι, αν και τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,3 δισ. ευρώ- μέρος των οποίων αφορά στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος- τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων ήταν όχι απλώς εντός των στόχων αλλά 555 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, οι νέοι συντελεστές και τα νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικα ήταν ότι από το σύνολο αυτών των αλλαγών, τα «καθαρά» έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα αυξάνονταν κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η βεβαίωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και μένει να αποδειχθεί σε τι ύψος θα φτάσουν οι τελικές εισπράξεις, αφού η «κόπωση» των νοικοκυριών είναι δεδομένη.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν δίνουν ακόμα εξηγήσεις γι’ αυτή την υπεραπόδοση, όλα δείχνουν ότι έχουμε επανάληψη των αστοχιών που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ, όπου οι λανθασμένες παρεμβάσεις οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερη βεβαίωση φόρου. Η διαφορά με τη φορολογία εισοδήματος είναι ότι δεν φαίνεται διάθεση διορθώσεων στην παρούσα φάση και όλα παραπέμπονται στις διαβουλεύσεις για τις φοροελαφρύνσεις.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact