ΚΟΣΜΟΣ

Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας: Οι ΗΠΑ «γνωρίζουν» ποιοι Ουκρανοί θα εξοντωθούν σε περίπτωση εισβολής

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν λίστες με Ουκρανούς «που θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από τη στρατιωτική κατοχή». Αυτό αναφέρει τουλάχιστον σε επιστολή της προς την επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η επιστολή κάνει επίσης λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τη χρήση βίας για «τη διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων» ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντίστασης της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών, προσθέτει η επιστολή αυτή την οποία έχει υπογράψει η Ματσέμπα Νελ Κρόκερ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα έχει επίσης προειδοποιήσει τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχουν σχέδια εκκένωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε ως «απόλυτο ψέμα» τις αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία έχει μια λίστα με Ουκρανούς που θα συλλάβουν ή θα σκοτώσουν μετά από εισβολή. Περιέγραψε την προειδοποίηση ως «εξαιρετικά ασυνήθιστη». Είπε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει «τεταμένη».

Ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είπε ότι παρέμεινε ανοιχτό σε συνομιλίες. «Υπάρχει κατανόηση ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών», είπε ο Πεσκόφ.

«Εάν χρειαστεί, φυσικά, ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος μπορούν να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση ή να συνδεθούν με άλλες μεθόδους». Παρά τις μαραθώνιες διπλωματικές προσπάθειες, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται οτι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν σταθμευμένες σε θέσεις μάχης γύρω απο την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συμμετάσχει στη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη εδώ και γενιές, με τα στρατεύματα της Μόσχας να σταθμεύουν κατά μήκος των δυτικών συνόρων με την Ουκρανία, καθώς και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στη Λευκορωσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει έως και 190.000 στρατιώτες «μέσα και κοντά στην Ουκρανία». Το CBS News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές έχουν λάβει εντολές να προχωρήσουν σε εισβολή και τώρα αναπτύσσουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης για το πώς να επιτεθούν.

Η έκθεση ισχυρίστηκε ότι μια εισβολή θα ξεκινούσε με μια κυβερνοεπίθεση ακολουθούμενη από μια εκστρατεία πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, προτού οι επίγειες μονάδες επιχειρήσουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της στενής συμμάχου της Ρωσίας, Λευκορωσίας, ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί. Τα σύνορα της Λευκορωσίας απέχουν περίπου 140 μίλια από το Κίεβο.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στο CNN ότι «όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό» και ότι «είμαστε στο χείλος μιας εισβολής». Η Ρωσία επιμένει οτι δεν έχει σχέδια να εισβάλει.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact