ΥΓΕΙΑ

Η Moderna φέρνει mRNA εμβόλιο για τον ιό RSV: Πόσο αποτελεσματικό είναι και πώς λειτουργεί

Αποτελεσματικότητα 84% κατέγραψε το πειραματικό mRNA εμβόλιο της Moderna κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Live Science το εμβόλιο προλαμβάνει τουλάχιστον δύο συμπτώματα, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η Moderna προσδοκά να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών.

Τι είναι ο ιός RSV

Ο RSV είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ποικιλία αναπνευστικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την πρόληψη του RSV, αν και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στη μέση δοκιμών εμβολίων που προορίζονται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Moderna

Όπως και τα εμβόλια COVID-19 της Moderna, το εμβόλιο κατά του RSV περιέχει αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ένα γενετικό μόριο που δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να κατασκευάσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Σε αυτή την περίπτωση, το mRNA περιέχει τις οδηγίες για την παραγωγή μιας γλυκοπρωτεΐνης F, την οποία χρησιμοποιεί ο RSV για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στην εν εξελίξει δοκιμή της Moderna συμμετέχουν περίπου 37.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω από 22 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, το εμβόλιο ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα που αφορούσε δύο ή περισσότερα συμπτώματα και 82,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με τρία ή περισσότερα συμπτώματα.

Στη δοκιμή δεν προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια- οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

(ethnos.gr)

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact