ΥΓΕΙΑ

Η Μονρόβια κλείνει μέρος των συνόρων της λόγω Έμπολα

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος των χερσαίων συνόρων της χώρας της —η οποία γειτνιάζει με 3 κράτη: τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουϊνέα και την Ακτή Ελεφαντοστού— και την ενίσχυση του δυναμικού υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς επιχειρεί να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Όλα τα σύνορα της Λιβερίας θα κλείσουν, με εξαίρεση τα βασικά σημεία εισόδου» στη χώρα, ανέφερε η Σίρλιφ σε μια ανακοίνωση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και έχει ημερομηνία Κυριακή 27η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προέδρου, τα σημεία εισόδου που δεν επηρεάζονται από το μέτρο του κλεισίματος είναι το διεθνές αεροδρόμιο Ρόμπερτς της Μονρόβιας, το αεροδρόμιο Τζέιμς Σπρινγκς Πέιν και τρεις σημαντικές χερσαίες πύλες εισόδου: η Φόγια και η Γάντα (σύνορα με τη Γουϊνέα) και το Μπο Ουοτερσάιντ (μεθόριος με Σιέρα Λεόνε).

«Σε αυτές τις πύλες εισόδου θα εγκατασταθούν κέντρα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου» και στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής ελέγχου της μετανάστευσης, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα ή εξέρχονται θα υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, διευκρίνισε η πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ίδια, σε συνολικά 7 από τις 15 επαρχίες της Λιβερίας έχουν εντοπιστεί κρούσματα της επιδημίας που μαίνεται από τις αρχές του έτους στη δυτική Αφρική. Οι πληγείσες περιοχές είναι οι «Λόφα, Μοντσεράντο, Μπονγκ, Μπόμι, Γκραντ Γκέντε και Μαργκίμπι, Νίμπα».

Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση οι ασθενείς να μεταβαίνουν για νοσηλεία αμέσως μόλις αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα

Οι ασθενείς που υποφέρουν από τον αιμορραγικό πυρετό που προκαλεί ο ιός Έμπολα πρέπει να μεταβαίνουν για νοσηλεία σε φυλασσόμενα κέντρα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, συμβούλεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Πρέπει να σταματήσουμε να μεταδίδουμε το μήνυμα κατά το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Όσο γρηγορότερα οι ασθενείς πηγαίνουν να νοσηλευτούν σε ασφαλή νοσηλευτικά κέντρα τόσο περισσότερο έχουν ελπίδες να πάρουν εξιτήριο και να μη μεταδώσουν την ασθένεια στους δικούς τους» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ, ο Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική που ακολουθεί ο οργανισμός δεν έχει αλλάξει από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, δύο ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας και μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής (20 εκατομμύρια κάτοικοι).

«Η στρατηγική του ΠΟΥ είναι να επιτεθούμε στην ασθένεια στη ρίζα της, να εντοπίσουμε τα πρόσωπα που έχουν ασθενήσει στα χωριά και να τους αναλάβουμε σε φυλασσόμενα κέντρα» υποστήριξε ο ίδιος.

Η στρατηγική που ακολουθείται είναι η ίδια στις αστικές ή τις αγροτικές περιοχές, η διαφορά έγκειται στο ότι είναι πιο εύκολο να παρακολουθεί κανείς τα κρούσματα στα χωριά καθώς μετακινούνται λιγότερο σε σύγκριση με τις πόλεις, συνέχισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έως την 20ή Ιουλίου, είχαν αναφερθεί 1.093 καταγεγραμμένα κρούσματα Έμπολα, 660 εκ των οποίων είναι θανατηφόρα.

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί 454 κρούσματα, 219 εκ των οποίων θανατηφόρα, στη Γουϊνέα 415 κρούσματα, εκ των οποίων 319 θανατηφόρα και στη Λιβερία 224, από τα οποία τα 127 ήταν θανατηφόρα.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact