ΥΓΕΙΑ

Η πρώτη περίοδος της γυναίκας δείχνει αν κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις

Η χρονική στιγμή κατά την οποία η γυναίκα έχει την πρώτη έμμηνο ρύση στην ζωή της, μπορεί να είναι δείκτης για το αν αργότερα θα αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η εμμηνόρροια, πιο γνωστή ως περίοδος, είναι ένα σημαντικό στάδιο της εφηβείας για τα κορίτσια σε μια μέση ηλικία των 13 ετών. Οι ερευνητές χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων για πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 έως 64 ετών, έτσι ώστε να συμπεράνουν το κατά πόσον η χρονική στιγμή της πρώτης περιόδου τους θα μπορούσε να επηρεάσει την μετέπειτα υγεία τους.

Διαπίστωσαν ότι, εάν η πρώτη έμμηνος ρύση σε κάποιο κορίτσι συμβεί αρκετά μακριά από την ηλικία των 13 ετών, τότε το άτομο αυτό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που είχαν τη πρώτη τους περίοδο όταν ήταν 10 ετών και κάτω, ή στην ηλικία των 17 ετών και άνω, είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή και να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Οι ίδιες ηλικιακές ομάδες είχαν επίσης 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους ή ακόμα και να πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, τα ίδια κορίτσια ήταν 16% πιο πιθανό να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ηλικία που συμβαίνει η πρώτη εμμηνόρροια είναι δείκτης του γενικότερου επιπέδου υγείας του γυναικείου οργανισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Dexter Canoy, υποστηρίζει ότι η παιδική παχυσαρκία -διαδεδομένη σε πολλές βιομηχανικές χώρες- συνδέεται ιδιαίτερα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται η πρώτη έμμηνος ρύση. Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του πρώτου έμμηνου κύκλου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου μακροπρόθεσμα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνα τα κορίτσια που είχαν υγιές σωματικό βάρος είχαν την πρώτη τους εμμηνόρροια πιο κοντά στην ηλικία των 13 ετών από ό,τι εκείνα τα κορίτσια που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα την ίδια στιγμή της ζωής τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact