ΥΓΕΙΑ

Η σπονδυλική στήλη και οι παθήσεις της

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα όργανο στήριξης και μεταφοράς της νευρικής λειτουργίας. Στηρίζει τον κορμό και το κεφάλι στη λεκάνη και τα πόδια.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Αποτελείται από 32 σπονδύλους, που διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς, οσφυϊκούς και ιερούς – κοκκυγικούς, που αναφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα του σώματος και εμφανίζουν ελαφρές καμπύλες (κλίσεις) που επιτρέπουν την ορθία στάση.

Κάθε σπόνδυλος αποτελείται από το σώμα (που στηρίζεται ο ένας στον άλλο) και το τρήμα (τρύπα). Το ένα σώμα στηρίζεται στο άλλο μέσω δίσκων (από ελαστικό χόνδρο, για ν΄ αποφεύγονται οι κραδασμοί). Τα τρήματα σχηματίζουν σε σειρά ένα σωλήνα όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, που είναι η συνέχεια του εγκεφάλου, περιβάλλεται από μήνιγγες και κολυμπάει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (για ν΄ αποφεύγονται οι κακώσεις).

Από τον νωτιαίο μυελό, ανάμεσα σε δύο σπονδύλους εκφύονται τα νεύρα που κινούν χέρια και πόδια. Τα νεύρα αυτά προέρχονται από ίνες του νωτιαίου μυελού που ξεκινάνε από τον εγκέφαλο. Την κίνηση των χεριών αφορούν τα νεύρα στον αυχένα. Την κίνηση των ποδιών αφορούν τα νεύρα που περνούν από τον αυχένα, αλλά αναδύονται στη μέση.

Ατυχήματα (τροχαία) με κάκωση στον αυχένα μπορεί να προκαλέσουν τετραπληγία (παράλυτα χέρια-πόδια). Κακώσεις στη θωρακική μοίρα προκαλούν παραπληγία (παράλυτα πόδια). Κακώσεις στη μέση χαμηλά μπορεί να προκαλέσουν μερική παράλυση.

Επειδή από τον νωτιαίο μυελό περνάνε και τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση και την αφόδευση, παράλυση από τον αυχένα ή την θωρακική μοίρα συνοδεύεται από απώλεια εκούσιας (όποτε θέλω) ούρησης και αφόδευσης.

Οι παραλύσεις αυτές συνδέονται συνήθως και από απώλεια αντίστοιχης αισθητικότητας.

Οι παθήσεις που προκαλούνται από την σπονδυλική στήλη προέρχονται από παραμορφώσεις (σκολίωση κλπ), δισκοπάθειες (από τους μεσοσπονδυλίους δίσκους) παραλύσεις από παθήσεις του νωτιαίου μυελού και από φλεγμονές και όγκους.

Πόνος στα χέρια και στον θώρακα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του αυχένα. Πόνοι στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του νωτιαίου μυελού και των νεύρων στη μέση.

Λέξεις κλειδιά:

– Σπόνδυλος
– Νωτιαίος μυελός
– Τετραπληγία
– Παραπληγία

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact