ΥΓΕΙΑ

Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία είναι συμπτώματα, που υποδηλώνουν πόνο είτε στη μέση (οσφύς-αλγεί), είτε στο γοφό (κατά μήκος του ισχιακού νεύρου).

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Αιτία

Η μέση και το ισχιακό νεύρο υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζουν σύμπτωμα πόνου από διάφορες αιτίες που σχετίζονται με τα οστά (σπόνδυλοι) με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, με το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

Έλεγχος

Για να γίνει κατανοητό τι πάσχει, χρειάζεται, γνώση της σχέσης οστού-δίσκων-νεύρων (άρα σχετική γνώση ανατομίας), κλινική εξέταση που προσδιορίζει την αιτία του πόνου και παρακλινικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία

Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας, εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο. Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή, πιο σύνθετη, συντηρητική και μερικές φορές χειρουργική.

Για να γίνει κατανοητή η αναγνώριση του τι έχω και τι πρέπει να κάνω, είναι απαραίτητη η γνώση της κατασκευής των σπονδύλων, των δίσκων και των νεύρων (ανατομική).

Οι σπόνδυλοι

Οι σπόνδυλοι που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη είναι 32 και διακρίνονται σ΄ αυτούς που βρίσκονται στον αυχένα (αυχενικοί, 7), σ΄ αυτούς που στηρίζουν τον θώρακα και συμπληρώνουν με τις πλευρές τον θωρακικό κλωβό που περιέχει τους πνεύμονες και την καρδιά (θωρακικοί, 12), τους 5 οσφυϊκούς που σχηματίζουν τον σκελετό της μέσης, τους 5 ιερούς που απαρτίζουν την ουρά (στα ζώα είναι περισσότεροι) και η σπονδυλική στήλη τελειώνει με 3-4 κοκκυγικούς, που είναι ο κόκκυγας.

Οι σπόνδυλοι των διαφόρων τμημάτων ομοιάζουν στην μορφή, απλώς όσο κατεβαίνουμε προς τη μέση γίνονται ογκωδέστεροι.

Αποτελούνται από το κυρίως κόκκαλο που ονομάζεται σώμα και από ένα οστέινο δακτύλιο ο οποίος, με τους σπονδύλους εν σειρά, δημιουργεί σωλήνα μέσα στον οποίο προστατεύεται ο νωτιαίος μυελός και εξέρχονται τα νεύρα που κινούν τα χέρια και τα πόδια. Τα νεύρα βγαίνουν μέσα από μια οπή που δημιουργείται από οστέινες προβολές, σαν χεράκια και ποδαράκια, που στηρίζεται ο επάνω σπόνδυλος στον κάτω (αρθρικές αποφύσεις).

Ο οστέινος δακτύλιος κλείνει πίσω με μία προβολή οστέινη, που είναι ψηλαφητή στη ράχη περισσότερο και λιγότερο στη μέση και τον αυχένα (ακανθώδης απόφυση).

Ο σπόνδυλος μπορεί να πάσχει από κάταγμα του σώματος λόγω οστεοπόρωσης ή πτώσης (ιδιαίτερα σε γυναίκες με οστεοπόρωση). Ο οστέινος δακτύλιος μπορεί να σπάσει σε ατύχημα. Το οστούν του σπονδύλου μπορεί επίσης να πονάει από βλάβη που προκαλεί μεταστατικός καρκίνος. Σε νεαρά ηλικία το σώμα του σπονδύλου μπορεί να υφίσταται παραμόρφωση από πίεση που την προκαλεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (Schmorl).

Λέξεις κλειδιά:

– οσφυαλγία
– ισχιαλγία
– μεσοσπονδύλιος δίσκος
– νωτιαίος μυελός
– κάταγμα σπονδύλου
– κατασκευή σπονδύλου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact