ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες]

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθη, όπως ήταν φυσικό, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο τα βλέμματα τράβηξε η μπλούζα του. 

Το μήνυμα της μπλούζας του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων («You Can’t Sink a Rainbow») αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου Rainbow Warrior της Greenpeace, που χτυπήθηκε από τρομοκράτες στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας στις 10 Ιουλίου του 1985.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου του 1985, στις 23:38 το βράδυ, μια βόμβα εξερράγη κάτω από το Rainbow Warrior, το πλοίο που συμμετείχε στη διαμαρτυρία κατά των πυρηνικών δοκιμών, ανοίγοντας μια τρύπα στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη τρομοκρατίας στη Νέα Ζηλανδία και στοίχισε τη ζωή στον Ολλανδό φωτογράφο της Greenpeace Φερνάντο Περέιρα και προκάλεσε παγκόσμια οργή.

Τον Ιούλιο του 1985, η Greenpeace είχε μόλις ανακαινίσει το Rainbow Warrior και ήταν απολύτως έτοιμο να εκπληρώσει μια σημαντική αποστολή: να σταματήσει τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στη Moruroa, μια γαλλική ατόλη. Μια ολόκληρη ομάδα γαλλικών ειδικών υπηρεσιών ήρθε στη Νέα Ζηλανδία για να σταματήσει τα σχέδια της Greenpeace για μια ειρηνική διαμαρτυρία. Μάλιστα ένας εξ’ αυτών κατάφερε να μπει ως εθελοντής στα γραφεία της Greenpeace και να κάνει κρυφά έρευνα.

Το βράδυ της τραγωδίας, αφού εξερράγη η πρώτη βόμβα το πλήρωμα διατάχθηκε να εγκαταλείψει το πλοίο, αλλά μερικοί πήγαν πίσω να πάρουν τα υπάρχοντα τους. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έγινε μια δεύτερη έκρηξη και ο Φερνάντο Περέιρα σκοτώθηκε ανήμερα στα 35α γενέθλιά του. Ακόμη και αν δεν αποδόθηκε ποτέ πλήρως δικαιοσύνη για το θάνατό του, η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει εκείνους που επέβαιναν στο Rainbow Warrior να εργάζονται για ένα πράσινο και ειρηνικό κόσμο.

Μετά από αυτή την τραγωδία, το πλήρωμα ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας. Σύντομα, όταν οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσημα ότι η γαλλική μυστική υπηρεσία είχε βουλιάξει αυτό το σκάφος. Αλλά μετά από 34 λεπτά στο δικαστήριο, οι δύο Γάλλοι κατάσκοποι στάλθηκαν σε μια γαλλική στρατιωτική βάση απ’ όπου απελευθερώθηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ οι άλλοι ειδικοί πράκτορες απλά εξαφανίστηκαν.

Πλέον ο «πολεμιστής» βρίσκεται στο βυθό του κόλπου Ματαούρι στα νησιά Καβάλι της Νέας Ζηλανδίας και έχει μετατραπεί σε ύφαλο που φιλοξενεί εκατομμύρια είδη ψαριών και κοραλλιών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact