ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και ελευθέρων επαγγελματιών «σπρώχνει» τα έσοδα

Περίπου 560 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, διαμορφώθηκαν τα φορολογικά έσοδα με τη συμπλήρωση του 7μήνου και μάλιστα παρά τη «βουτιά» στα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, δεδομένο που ενισχύει την άποψη ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος είχαν πολύ «βαρύτερο» αποτέλεσμα σε νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες από αυτό που είχαν συνεκτιμήσει Τρόικα και υπουργείο Οικονομικών.

Από το ΥΠΟΙΚ εξακολουθούν να κρατάνε πάντως μια… πισινή, για το εάν αυτή η τάση των φορολογικών εσόδων θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι συσσωρευμένες υποχρεώσεις για φόρο εισοδήματος, φόρο ακινήτων και Τέλη Κυκλοφορίας. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει, επίσης, το τι θα γίνει με την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων- ειδικά για τους ένστολους- καθώς από το ύψος των αναγκαίων κονδυλίων (περίπου 1 δις ευρώ η πλήρης ανατροπή του ειδικού μισθολογίου) θα εξαρτηθεί το πώς και πότε θα αρχίσει να πληρώνει το Δημόσιο.

Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 7μηνο επιτρέπουν, πάντως, προς το παρόν μια συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει των διαβουλεύσεων με την Τρόικα το Σεπτέμβριο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δις ευρώ έναντι στόχου 800 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε στο 1,7 δις ευρώ έναντι στόχου 3,4 δις ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στο ειδικό Αποθεματικό, μέσω του οποίου καλύπτονται διάφορες «τρύπες» κυρίως στην Υγεία και στα Ταμεία, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 746 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μπορεί τελικά οι πρόσθετες ανάγκες στο πεδίο της Υγείας να είναι μικρότερες από πέρσι κι από αυτά που εκτιμούνταν, καθώς αποτυπώνεται μια τάση αύξησης της εισροής πόρων από τα Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και ακολούθως από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ συν τοις άλλοις τον Αύγουστο αναμένεται να αποτυπωθεί η επίπτωση από το «κούρεμα» (claw back) στις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Το μόνο σίγουρο εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα είναι ότι τα στοιχεία του Αυγούστου θα είναι επαρκή για «παζάρια» μόνο όσον αφορά στο 2014 π.χ. άμεση μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς για μέτρα που αφορούν στο 2015 π.χ. μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, θα απαιτηθούν κι άλλα στοιχεία από την ανάλυση των μακροοικονομικών δεικτών, όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact