ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία θέλει να φτιάξει πυρηνικό σταθμό στις όχθες του Δούναβη

Έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του η Ρωσία σύμφωνα με τον Μενβέντεφ

Στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, σε μια πόλη που είναι κτισμένη στις όχθες του Δούναβη, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση, είναι έτοιμη να συμμετάσχει η Ρωσία «και μπορεί να το κάνει αυτό εξίσου καλά όπως και οι άλλες χώρες», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από το Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη βαλκανική χώρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, επικαλούμενος την εμπειρία της Ρωσίας στον τομέα των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Φινλανδία και διερωτήθηκε «γιατί λοιπόν να μην αναλάβει ένα παρόμοιο έργο και στη Βουλγαρία; Όταν μάλιστα το είχαμε ξεκινήσει».

Το 2006 η εταιρεία «Atomstroiexport», που είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rosatom, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον σταθμό του Μπέλενε, όπου είχε φθάσει μάλιστα και ο εξοπλισμός. Ωστόσο, το 2009 το έργο σταμάτησε, ενώ τον Μάρτιο του 2012 η Σόφια ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Αναφερόμενος στην ιστορία αυτή και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την άρνηση της Βουλγαρίας να προχωρήσει στην κατασκευή του σταθμού «είναι ασφαλώς ένα παράδειγμα απροθυμίας για συνεργασία, ενώ κονδύλια σπαταλήθηκαν, κονδύλια καταβλήθηκαν, τίποτα δεν έγινε και τα κονδύλια αυτά δεν ήταν μικρά».

«Όμως, εφόσον οι εταίροι μας στην Βουλγαρία επιθυμούν να κατασκευάσουν έναν νέο πυρηνικό σταθμό, είναι καθόλα λογικό να αξιοποιήσουν τις δικές μας προτάσεις τις οποίες έχουμε εκθέσει», σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Τον Μάιο του 2018, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόιο Μπορίσοφ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να επανεξετάσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε επισημαίνοντας ότι η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή θα γίνει με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact