ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απόφαση σταθμός για την οπλοβιομηχανία από δικαστήριο

Δεν θα προστατεύσει κατασκευαστή όπλων από τη μήνυση σε βάρος του για το μακελειό στο Sandy Hook

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέφερε σήμερα πλήγμα στην αμερικανική οπλοβιομηχανία, καθώς απέρριψε την προσπάθεια της εταιρείας κατασκευής όπλων Remington Arms Co να αποφύγει τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος της οικογένειες θυμάτων.

Η μήνυση στοχεύει στο να καταστήσει την συγκεκριμένη εταιρεία νομικά υπεύθυνη για την προώθηση στην αγορά του επιθετικού τουφεκίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό στο σχολείο Sandy Hook το 2012, όπου σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικες.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση που ασκήθηκε σε βάρος της απόφασης δικαστηρίου του Κονέτικατ, η οποία έδινε το πράσινο φως να συνεχιστεί η εκδίκαση της μήνυσης, παρά τον ομοσπονδιακό νόμο που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από το να καθίστανται υπόλογοι, όταν τα όπλα τους χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα.

Η εκδίκαση της μήνυσης θα προχωρήσει, σε μια εποχή εντάσεων στις ΗΠΑ με επίκεντρο το θέμα της οπλοκατοχής και του ελέγχου των όπλων.

Οι συγγενείς εννέα νεκρών και ενός επιζώντα στο μακελειό του Sandy Hook κατέθεσαν τη μήνυση το 2014. Στο πλευρό της Remington έσπευσαν οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος της οπλοκατοχής και λόμπι της οπλοβιομηχανίας μεταξύ άλλων η πανίσχυρη ένωση National Rifle Association, η οποία έχει διασυνδέσεις με Ρεπουμπλικανούς, μεταξύ άλλων τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η NRA χαρακτήρισε τη μήνυση «εξοντωτική για την εταιρεία».

Η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ εκτυλίχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 στο Νιούτον του Κονέτικατ, όταν ο 20χρονος ένοπλος Άνταμ Λάνζα άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών της πρώτης τάξης και του προσωπικού, προτού αυτοκτονήσει μόλις έφθασε η αστυνομία.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Remington φέρει μερίδιο ευθύνης για το μακελειό. Σύμφωνα με τους ίδιους, το όπλο Bushmaster AR-15 που χρησιμοποίησε ο Λάνζα προωθήθηκε παρανόμως στην αγορά από την εταιρεία.

Όπως επισημαίνουν, ο νόμος προστασίας των καταναλωτών του Κονέτικατ απαγορεύει τις διαφημίσεις που προάγουν τη βία, την εγκληματική συμπεριφορά και παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου τα τουφέκια έγιναν το «όπλο επιλογής δραστών μαζικών δολοφονιών», οι διαφημίσεις της εταιρείας Remington «συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την φαντασία ενός μοναχικού λύκου που κατατροπώνει τους πάντες». Σε μία από αυτές, σημειώνουν, διακηρύσσουν: «Αντίπαλες δυνάμεις, υποκλιθείτε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact