ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Η καγκελάριος Μέρκελ δεν αποκλείει την αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές


Η Γερμανία ξεκινά από την Παρασκευή ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας για την στήριξη των Κούρδων που μάχονται τους τζιχαντιστές

Ανοιχτό άφησε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ το ενδεχόμενο προμήθειας με όπλα των Κούρδων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung η Μέρκελ επιβεβαιώνει, επίσης, ότι θα ήθελε «σε περίπτωση ανάγκης» να πάει ακόμα μακρύτερα σε σχέση με όσα προβλέπει η γερμανική νομοθεσία όσον αφορά αυτό το θέμα.

«Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, υπάρχει πάντα ένα περιθώριο πολιτικών και νόμιμων ελιγμών και εμείς, σε περίπτωση ανάγκης, θα το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε η καγκελάριος. Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει το εμπόριο όπλων με προορισμό εμπόλεμες ζώνες, όμως αυτή η επιλογή μπορεί να εξετασθεί στην περίπτωση που τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας της Γερμανίας τίθενται σε κίνδυνο.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η Γερμανία θα στείλει την Παρασκευή 4 αεροσκάφη Transall για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα τέσσερα αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας θα μεταφέρουν 36 τόνους εφοδίων και ιατρικού υλικού, με προορισμό το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Το υλικό αυτό θα παραδοθεί στη συνέχεια στους οργανισμούς του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει τη διανομή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μασούμ ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της Γαλλίας στο ιρακινό Κουρδιστάν θα «ενισχυθεί».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Ολάντ «διαβεβαίωσε» τον Φουάντ Μασούμ για «τη δέσμευση της Γαλλίας να εκπληρώσει το ρόλο της στις διεθνείς προσπάθειες με στόχο την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και να στηρίξει τις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε η προεδρία.

Αντίθετα στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο ανέστειλε «τις ρίψεις φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πολίτες που διέφυγαν των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή όπου έχουν καταφύγει.

«Θα επανεξετάσουμε τις ανάγκες προτού πραγματοποιήσουμε ρίψεις πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας δεδομένου ότι οι προμήθειες μοιάζουν να είναι επαρκείς στα βουνά Σιντζάρ. Διατηρούμε ωστόσο αυτή την επιλογή ανοικτή» είπε ο εκπρόσωπος του Κάμερον στο πλαίσιο μιας νέας σύσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact