ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καιρός: Διαδοχικές κακοκαιρίες από τα Χριστούγεννα και τάση για… ψυχρή Πρωτοχρονιά

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία των καιρικών προγνωστικών μοντέλων για τον καιρό τις μέρες των Χριστουγέννων;

Φαίνεται πως από το ερχόμενο Σάββατο και αφού για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας προηγηθεί μια σχεδόν… ανοιξιάτικη περίοδο έως τότε, η χώρα μας θα μπει σε μια τροχιά διαδοχικών κακοκαιριών, με την πρώτη να διαρκεί απ’ το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα και τη δεύτερη να ξεκινά απ’ το βράδυ των Χριστουγέννων.

Θερμοκρασιακά, τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία επιμένουν να μην εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη ψυχρή τάση, παρά μόνο πλησιάζοντας προς την Πρωτοχρονιά, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν και τελικά προκύψει κακοκαιρία απ’ τα Χριστούγεννα έως και την Πρωτοχρονιά, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα δουν… άσπρες μέρες όσοι ταξιδέψουν στους ορεινούς χειμερινούς προορισμούς και τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Στον πρώτο χάρτη μπορείτε να δείτε τη μεσημεριανή ανανέωση του καιρικού μοντέλου GFS, ως προς την κίνηση των αερίων μαζών πανευρωπαϊκά, όπου θα δείτε αρχικά τη «θερμή εισβολή» αυτών των ημερών, να δίνει τη θέση της σε πιο ψυχρές αέριες μάζες, όχι όμως ικανές να ρίξουν τόσο τον υδράργυρο, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες χιονοπτώσεων ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές, αφού το έντονο κρύο δείχνει να… προτιμά τη δυτική Ευρώπη σε πρώτη φάση.

Στον επόμενο χάρτη καταγράφεται η τάση για την εξέλιξη του καιρού μέχρι και την 1η Γενάρη, ως προς την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη:

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας, πολύ δύσκολα θα προκύψει κάποια δραματική αλλαγή μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων. Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά το Σαββατοκύριακο, θα βελτιωθεί Τρίτη και Τετάρτη και εκ νέου θα μπούμε σε συνθήκες κακοκαιρίες μέσα στη μέρα των Χριστουγέννων.

Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, μπορεί να αλλάξουν σημαντικά, σε σχέση με το πότε ακριβώς θα κάνει το πέρασμά του πάνω απ’ την Ελλάδα το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται τα Χριστούγεννα, ενώ προσέξτε πως από εκεί και έπειτα ξεκινά μια… παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών που διαρκεί έως και την Πρωτοχρονιά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact