ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε διαδηλώσεις απευθύνει ο Γκουαϊδό, γυρίζει σήμερα στο Καράκας

Άγνωστο πώς θα διαχειριστεί την επιστροφή του η κυβέρνηση Μαδούρο

Στο Καράκας αναμένεται να επιστρέψει σήμερα ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που του έχει επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο, κι έκανε μίνι περιοδεία σε Κολομβία, Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή και Ισημερινό.

Σε μήνυμά του προς τους οπαδούς του, μέσω των social media, τους κάλεσε να κατεβούν σε διαδηλώσεις και ταυτόχρονα απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατά τυχόν απόπειρας απαγωγής του, μόλις φτάσει πίσω στη Βενεζουέλα.

«Αν (ο Μαδούρο) προσπαθήσει να με απαγάγει, αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα από τα τελευταία λάθη που θα διαπράξει» είπε έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Φαμπιάνα, με φόντο τη σημαία της Βενεζουέλας, χωρίς να είναι σαφές πού βρισκόταν.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανήγγειλε μέσω Twitter την επιστροφή του στο Καράκας, προτρέποντας τους πολίτες να διαδηλώσουν «σε όλη τη χώρα στις 11:00 (σ.σ. στις 17:00 ώρα Ελλάδας)». «Πάμε καλά, επειδή είμαστε μαζί. Πάμε Βενεζουέλα!» έγραψε ο Γκουαϊδό. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, βρισκόταν ακόμα στον Ισημερινό, αν και το επίσημο πρόγραμμά του ανέφερε πως θα αναχωρούσε το πρωί.

Ο Γκουαϊδό πήγε μυστικά στην Κολομβία πριν από περίπου δέκα ημέρες, περνώντας τα σύνορα με τη βοήθεια, όπως διαβεβαίωσε, ανθρώπων στον στρατό που τον υποστηρίζουν. Η επιστροφή του χαρακτηρίζεται μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη σύλληψή του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει νέα διεθνή αντίδραση, ή θα τον αφήσει να γυρίσει παρ’ ότι αψηφά την εξουσία της.

Οι πολιτικές αναταράξεις που βιώνει η Βενεζουέλα εδώ και περίπου σαράντα ημέρες κλιμακώνονται, εν μέσω της ολοένα σοβαρότερης οικονομικής κρίσης και ομοβροντιών αμερικανικών κυρώσεων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, ο Γκουαϊδό, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη». Το Ανώτατο Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό για «σφετερισμό» της εξουσίας. Εξαιτίας της έρευνας που διενεργείται, στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ δεσμεύτηκαν περιουσιακοί του πόροι, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη ως τώρα.

Οι ΗΠΑ και οι 13 χώρες της Ομάδας της Λίμας (εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους τον Γκουαϊδό) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσινγκτον, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε πως εάν συμβεί κάτι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αυτό «θα έχει συνέπειες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact