ΚΟΣΜΟΣ

Καμπότζη: Ενοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δύο ηγετικά μέλη των Ερυθρών Χμερ


Περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από εκτελέσεις, ασιτία, εξάντληση και έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ, από το 1975 ως το 1979

Δύο επιζώντες πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, ο Νούον Τσέα και ο Κιέου Σαμφάν, κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από δικαστήριο της Πνομ Πενχ, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο τους στη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, από το 1975 ως το 1979. Και οι δύο πρόκειται να εφεσιβάλουν τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Ο 88χρονος Νούον Τσέα ήταν γνωστός ως «Αδερφός υπ’ αρ. 2» και δεξί χέρι του μαοϊκού ηγέτη της Καμπότζης Πολ Ποτ, ενώ ο 83χρονος Κιέου Σαμφάν ήταν ο αρχηγός κράτους των Ερυθρών Χμερ.
 
Περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από εκτελέσεις, ασιτία, εξάντληση και έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ.

Οι ωμότητες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 1975, όταν κατέλαβαν την Πνομ Πενχ, έπειτα από έναν οδυνηρό πενταετή εμφύλιο πόλεμο. Οι οπαδοί του Πολ Ποτ άρχισαν αμέσως να απομακρύνουν αναγκαστικά το ένα εκατομμύριο πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στην πρωτεύουσα, σπρώχνοντάς τους στην επαρχία, για καταναγκαστική εργασία στα λεγόμενα «χωράφια του θανάτου».

Την ίδια τύχη είχε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που υποχρεώθηκε να εργάζεται σε αγροτικές κομμούνες, την ώρα που καταργήθηκε κάθε έννοια ιδιωτικής ζωή, προσωπικής ελευθερίας, ιδιοκτησίας και θρησκείας, ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, σε ένα μόρφωμα η ωμότητα του οποίου μοιάζει μέχρι και σήμερα απίστευτη.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact