Σε λιγότερο από 24 ώρες, δύο άνθρωποι έχασαν το πόδι τους από επίθεση καρχαρία στις παραλίες του Περναμπούκο στη Βραζιλία. Πρώτα ένας 11χρονος, κι αμέσως μετά μια 19χρονη — στο ίδιο σχεδόν σημείο, με τον ίδιο τρόπο.
Η Μαρσέλα Βιτόρια ντε Λίμα Σάντος κολυμπούσε στην παραλία Boa Viagem όταν την χτύπησε καρχαρίας τίγρης. Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει ναυαγοσώστες και περαστικούς να τη σέρνουν στην ακτή, με το πόδι της ήδη ακρωτηριασμένο από τον μηρό.
A jovem Marcela Vitória de Lima Santos, de 19 anos, foi mordida por um tubarão na tarde desta segunda-teira (1), em boa Viagem, na Zona sul do Recite.
Ela estava na praia com parentes e amigos quando sofreu o ataque. pic.twitter.com/xbHFID3xGV
— Zipix Entretenimento (@SiteZipix) June 2, 2026
🇧🇷🦈⚠️ Momentos de angustia en Brasil. Marcela Vitória de Lima Santos, de 19 años, sufrió la amputación de una de sus piernas tras ser atacada por un tiburón en la playa de Boa Viagem, en Pernambuco.#Brasil #Pernambuco #Tiburón #BoaViagem #Recife #ÚltimoMomento #Noticias #News pic.twitter.com/uBBlBMI477
— MCN Comunicación Global (@MCNComGlobal) June 2, 2026
Ήταν ακριβώς 10 λεπτά μακριά από το σημείο όπου ο 11χρονος Ζοάο Λούκας Κάστορ Νεμέζιο Σάλεζ είχε βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ταυροκαρχαρία την προηγούμενη μέρα στην παραλία Piedade. Το παιδί έχασε το αριστερό του πόδι και υπέστη σοβαρά τραύματα στο χέρι, το ισχίο και το ίδιο πόδι.
Μόλις η Μαρσέλα έφτασε στην ακτή, ένας γιατρός που βρισκόταν τυχαία εκεί, εκτός υπηρεσίας, έτρεξε αμέσως κοντά της. Έδεσε τουρνικέ για να σταματήσει την αιμορραγία πριν φτάσει το ασθενοφόρο — μια κίνηση που, σύμφωνα με τους γιατρούς που την περιέθαλψαν στη συνέχεια, της έσωσε τη ζωή.
Ο ξάδερφός της περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι έζησε: «Μπήκα στο νερό γιατί παρασύρθηκε πιο μακριά και έχανε τις δυνάμεις της. Την άρπαξα από το μπράτσο και την έσερνα κολυμπώντας προς την ακτή. Τότε ήρθαν κι άλλοι και με βοήθησαν. Ήταν πολύ άσχημα. Είχε ήδη χάσει το πόδι της».
Το ιστορικό μιας επικίνδυνης περιοχής
Τα δύο θύματα νοσηλεύονται τώρα στο ίδιο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση.
Σύμφωνα με την Κρατική Επιτροπή Παρακολούθησης Περιστατικών Καρχαριών (CEMIT), η επίθεση στην 19χρονη ήταν το 84ο καταγεγραμμένο περιστατικό στην πολιτεία Περναμπούκο από το 1992 που ξεκίνησε η καταγραφή. Φέτος μόνο έχουν ήδη συμβεί τέσσερις επιθέσεις — μία από τις οποίες στοίχισε τη ζωή σε έναν 13χρονο στην παραλία Del Chifre στην Ολίντα.
Η συχνότητα και η εγγύτητα των περιστατικών έχει ανάψει το καμπανάκι για τους κολυμβητές της περιοχής, καθώς οι αρχές αναζητούν τρόπους να θωρακίσουν τις παραλίες.




















