ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του λάρυγγα: όσα πρέπει να μάθετε

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι από τους συχνότερους καρκίνος στον άνθρωπο και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ.  Είναι 5 φορές πιο συχνός στους άνδρες και τις περισσότερες φορές (70%) εμφανίζεται πάνω στις φωνητικές χορδές αλλάζοντας τη χροιά της φωνής, με αποτέλεσμα ο ασθενή να πηγαίνει νωρίς στον ιατρό και να σώζεται 9 στις 10 φορές.

Ο λαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα πάνω στις χορδές και προκαλεί βραγχνάδα

Όταν όμως ο καρκίνος εμφανιστεί σε άλλο σημεία του λάρυγγα και δεν αλλάξει η φωνή στα αρχικά στάδια καρκίνου, δυστυχώς ο ασθενής αργεί πολύ να πάει στον ιατρό και συχνά είναι αργά όταν γίνεται η διάγνωση.

Εκτός από βραχνάδα, ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί καλά ή φτύνει μικρή ποσότητα αίματος (αιμόπτυση), ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις αναφέρει και πόνο.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Αν πάθεις καρκίνο του λάρυγγα, δεν τη γλιτώνεις» ή «μόνο αν βγει ο λάρυγγας σώζεται κανείς» ή «δεν πονάει ο λαιμός μου, αποκλείεται να έχω καρκίνο»

 Η Αλήθεια

Αν ο καρκίνος του λάρυγγα διαγνωστεί έγκαιρα, 9 στις 10 φορές ο ασθενής γίνεται καλά για πάντα, αρκεί να κόψει το κάπνισμα φυσικά. Σε αρχικά στάδια, ο ασθενής διατηρεί τη φωνή του και η αφαίρεση του όγκου γίνεται με Laser ή με ακτινοβολία. Και να θυμάστε, ο καρκίνος του λάρυγγα προκαλεί πόνο μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Ακόμα όμως και σε προχωρημένο στάδιο να γίνει η διάγνωση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει καλά ο ασθενής, με το κατάλληλο χειρουργείο όμως που δυστυχώς περιλαμβάνει την αφαίρεση του λάρυγγα και την οριστική απώλεια της φωνής.

Τι να κάνετε

Αν καπνίζετε πολύ και ανησυχείτε πως μπορεί να εμφανίστε καρκίνο, πρέπει να επισκέπτεστε κάθε 6 μήνες τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Γενικά ο καρκίνος του λάρυγγα έχει αργή εξέλιξη και μπορεί κανείς να τον προλάβει στην αρχή του, οπότε και είναι σίγουρη σχεδόν η οριστική θεραπεία. Φυσικά, ακόμα καλύτερο είναι να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Τι να μην κάνετε

Μην αποφεύγετε την τακτική εξέταση από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικά αν έχετε και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και η εργασία σε περιβάλλον ερεθιστικό για το λάρυγγα.

Τι κάνουμε εμείς

Η διάγνωση του καρκίνου των φωνητικών χορδών στην αρχή του δεν μπορεί να είναι βέβαιη χωρίς να γίνει βιοψία σε συνθήκες χειρουργείου, με μικρο-λαρυγγοσκόπηση. Αφού διαπιστωθεί η έκταση και το στάδιο του καρκίνου με τη βιοψία, ο ασθενής παραπέμπεται σε ογκολογικό κέντρο, με συνεχή ψυχολογική υποστήριξη από εμάς κατά την αποθεραπεία του.

 

Πηγή: www.nowdoctor.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact