ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Έστω και μικρή απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πριν λίγες εβδομάδες, οι γυναίκες που σε κάποια στιγμή της ζωής τους διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, έχουν 70% μειωμένη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, αν έχουν χάσει οριστικά μόλις 2,5 κιλά σωματικού βάρους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης Women’s Intervention Nutrition Study, όπου εξετάστηκαν οι περιπτώσεις τουλάχιστον 2.600 γυναικών σε εύρος χρόνους δύο δεκαετιών. Όλες οι συμμετέχουσες στην έρευνα είχαν διαγνωστεί και είχαν λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού και η έρευνα επικεντρώθηκε στις διατροφικές τους συνήθειες με απώτερο σκοπό να βρεθεί τυχόν σύνδεση μεταξύ της διατροφής μιας γυναίκας και της εξέλιξης της υγείας της, αφότου διαγνωστεί με αυτήν τη κορφή καρκίνου.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με μειωμένα λιπαρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού που έγινε στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνες οι γυναίκες που έχασαν 2,5-3 κιλά σωματικού βάρους και διατήρησαν αυτό το βάρος για τουλάχιστον 5 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 20 χρόνια από όταν διαγνώστηκαν με τον καρκίνο του μαστού.

Οι πιο σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν στο 20% των γυναικών των οποίων ο καρκίνος δεν συνδεόταν με ορμονικό πρόβλημα. Αυτοί οι τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τους τριπλά αρνητικούς καρκίνους (triple negative cancers) και εκείνους που προέρχονται από ελαττωματικά γονίδια, όπως το BRCA1 (το είδος καρκίνου που ώθησε την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή πέρυσι). Αυτοί οι καρκίνοι έχουν τις λιγότερες επιλογές θεραπείας, και τη χειρότερη πρόγνωση, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα.

Τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των γυναικών αυτών μειώθηκαν κατά 70% σε μια δεκαετία για όσες έχασαν τουλάχιστον 2,5 κιλά σωματικού βάρους. Ακόμη και 20 χρόνια μετά, τα ποσοστά θανάτου ήταν μειωμένα κατά 50%, αναφέρεται στην σχετική έκθεση από το Ιατρικό Κέντρο Harbor-UCLA, το οποίο και διεξήγαγε την μεγάλη έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Rowan Chlebowski, υποστηρίζει ότι αν και η έρευνα δεν έδειξε τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό, εντούτοις προσέφερε στοιχεία που στηρίζουν την υπόθεση ότι η ινσουλίνη παίζει κάποιον ρόλο στην τροφοδοσία των καρκινικών όγκων.

Οι γυναίκες, οι οποίες κατά μέσο όρο κατανάλωναν το 30% των θερμίδων τους από λιπαρές τροφές κατά την έναρξη της έρευνας, είχαν ως στόχο να μειώσουν αυτό το ποσοστό στο 15%. Πέντε χρόνια αργότερα, οι γυναίκες αυτές είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υποτροπή (επανεμφάνιση) του καρκίνου του μαστού.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact