ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Έστω και μικρή απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πριν λίγες εβδομάδες, οι γυναίκες που σε κάποια στιγμή της ζωής τους διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, έχουν 70% μειωμένη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, αν έχουν χάσει οριστικά μόλις 2,5 κιλά σωματικού βάρους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης Women’s Intervention Nutrition Study, όπου εξετάστηκαν οι περιπτώσεις τουλάχιστον 2.600 γυναικών σε εύρος χρόνους δύο δεκαετιών. Όλες οι συμμετέχουσες στην έρευνα είχαν διαγνωστεί και είχαν λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού και η έρευνα επικεντρώθηκε στις διατροφικές τους συνήθειες με απώτερο σκοπό να βρεθεί τυχόν σύνδεση μεταξύ της διατροφής μιας γυναίκας και της εξέλιξης της υγείας της, αφότου διαγνωστεί με αυτήν τη κορφή καρκίνου.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με μειωμένα λιπαρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού που έγινε στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνες οι γυναίκες που έχασαν 2,5-3 κιλά σωματικού βάρους και διατήρησαν αυτό το βάρος για τουλάχιστον 5 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 20 χρόνια από όταν διαγνώστηκαν με τον καρκίνο του μαστού.

Οι πιο σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν στο 20% των γυναικών των οποίων ο καρκίνος δεν συνδεόταν με ορμονικό πρόβλημα. Αυτοί οι τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τους τριπλά αρνητικούς καρκίνους (triple negative cancers) και εκείνους που προέρχονται από ελαττωματικά γονίδια, όπως το BRCA1 (το είδος καρκίνου που ώθησε την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή πέρυσι). Αυτοί οι καρκίνοι έχουν τις λιγότερες επιλογές θεραπείας, και τη χειρότερη πρόγνωση, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα.

Τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των γυναικών αυτών μειώθηκαν κατά 70% σε μια δεκαετία για όσες έχασαν τουλάχιστον 2,5 κιλά σωματικού βάρους. Ακόμη και 20 χρόνια μετά, τα ποσοστά θανάτου ήταν μειωμένα κατά 50%, αναφέρεται στην σχετική έκθεση από το Ιατρικό Κέντρο Harbor-UCLA, το οποίο και διεξήγαγε την μεγάλη έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Rowan Chlebowski, υποστηρίζει ότι αν και η έρευνα δεν έδειξε τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό, εντούτοις προσέφερε στοιχεία που στηρίζουν την υπόθεση ότι η ινσουλίνη παίζει κάποιον ρόλο στην τροφοδοσία των καρκινικών όγκων.

Οι γυναίκες, οι οποίες κατά μέσο όρο κατανάλωναν το 30% των θερμίδων τους από λιπαρές τροφές κατά την έναρξη της έρευνας, είχαν ως στόχο να μειώσουν αυτό το ποσοστό στο 15%. Πέντε χρόνια αργότερα, οι γυναίκες αυτές είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υποτροπή (επανεμφάνιση) του καρκίνου του μαστού.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact