ΥΓΕΙΑ

Κατά του εγκεφαλικού τα φάρμακα της χοληστερόλης

Οι στατίνες και οι φιβράτες, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σχετίζονται με μείωση 34% του εγκεφαλικού σε υγιείς ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Κριστόφ Τζουριό του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού κέντρου INSERM, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 74 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Από αυτούς, το 27% έπαιρναν στατίνες ή φιβράτες.

Η μελέτη που διήρκεσε εννέα χρόνια (στο τέλος της οποίας 292 άτομα είχαν πάθει εγκεφαλικό και 440 άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια), έδειξε ότι οι στατίνες και οι φιβράτες, που μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα, μείωσαν πάνω από 30% τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη μελέτη, καθώς επίσης ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει μεν πως τα αντιλιπιδαιμικά όντως μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αποκάλυψε όμως μια θετική συσχέτιση. Έτσι, ανέφεραν ότι -εφόσον υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση από άλλη έρευνα-ανοίγει ο δρόμος να χρησιμοποιηθούν τα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα για την πρόληψη του εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία. Παγκοσμίως -και ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες- αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν βρήκε ανάλογη θετική συσχέτιση των φαρμάκων για την χοληστερίνη, με την μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για έμφραγμα σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ των στατινών και των φιβρατών, όσον αφορά την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα άνω των 75 ετών, καθώς τα οφέλη αυτών των φαρμάκων είναι λιγότερο ξεκάθαρα στους ηλικιωμένους, ενώ συνδέονται και με πιθανές παρενέργειες, όπως ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η γνωστική διαταραχή κ.α. Αντίθετα, οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε εκατομμύρια νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για να μειώσουν την «κακή» χοληστερίνη τους (LDL).

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact