ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων και φόρων

Κλείδωσαν τα νέα μέτρα

Σαρωτικές ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης που θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την αύξηση των έμμεσων φόρων πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί έως την επόμενη Παρασκευή, ενώ για αυτό υπήρξε συμφωνία στο Euroworking Group.

Το συνολικό πρόσθετο βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:

– Την αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

– Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι της τάξης των 8-10 λεπτών ανά λίτρο αμόλυβδης και άλλων 3-5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται αντίστοιχα και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ από τις αυξήσεις δεν γλιτώνει το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο.

– Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και κατά 1 ευρώ το πακέτο.

– Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά και καταργείται το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

– Επιβάλλεται ΕΦΚ 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο που εξεταζόταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα επιβληθεί.

– Επιβάλλεται φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ), από την 1η Ιουλίου.

– Θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

– Σχεδιάζεται η επιβολής τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact