ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Θα είναι κατοικήσιμος ο πλανήτης το 2070; – Τα τρία σενάρια

Μέχρι και 3 δισεκατομμύρια από τους 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πιθανό να εκτεθούν σε θερμοκρασίες ίσες με τις πιο ζεστές περιοχές της Σαχάρας, μέχρι το 2070, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ωστόσο, η ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των πολιτών που εκτίθενται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα καλά νέα είναι ότι, εάν καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιπτώσεις της αύξησης αυτής θα μειωθούν σημαντικά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Τιμ Λέντον, ειδικός για το κλίμα και διευθυντής του Global Systems Institute στο Πανεπιστήμιο του ‘Εξετερ.

Η έκθεση δείχνει το πώς η πλειονότητα των ανθρώπων ζει στην ετήσια ζώνη θερμοκρασίας των 11-15 βαθμών Κελσίου (52F-59F).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, παρά τις διάφορες καινοτομίες και τα κύματα μετανάστευσης, οι άνθρωποι ζούσαν υπό αυτές τις κλιματικές συνθήκες για αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η αύξηση αυτή αναμένεται να φτάσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ακόμη κι εάν προβούμε σε σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

1 δισ άνθρωποι θα δυσκολευθούν

«Η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα σημερινά επίπεδα σημαίνει ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα δυσκολευθούν στη διαβίωσή τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Λέντον.

Σήμερα, μόνο το 0,8% όσων ζουν στη Γη εκτίθεται σε ετήσιες θερμοκρασίες υψηλότερες από 29 βαθμούς Κελσίου (84,2 F).

Εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 19%, μέχρι το 2070, βάσει του χειρότερου σεναρίου, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τον επιστημονικό φορέα του ΟΗΕ.

Ποια είναι τα σενάρια;

Σύμφωνα με την έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια για το κλίμα και τρεις διαφορετικές προβλέψεις πληθυσμού (βλ. πίνακα παρακάτω).

Για να απεικονίσουν το πόσο κατοικήσιμη θα είναι η Γη, το 2070, υπό αυτά τα σενάρια, οι Financial Times συνδύασαν τις προβλέψεις πληθυσμού με κάθε κλιματικό μοντέλο και τις χαρτογράφησαν σε έξι ηπείρους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact