ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σε επίπεδο ρεκόρ οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες χωρίς δουλειά μετά το κύμα απολύσεων

Ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας σημείωσε έκρηξη σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού «φρέναραν» απότομα την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, προκαλώντας κύμα απολύσεων που πιθανόν έφερε στο τέλος της τη μεγαλύτερη περίοδο αύξησης της απασχόλησης στην αμερικανική Ιστορία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκθεση με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που σήμερα δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εργασίας προσέφερε τα πλέον ξεκάθαρα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον καταστροφικό αντίκτυπο του κορονοϊού στην οικονομία, που έχει αναγκάσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να λάβει έκτακτα μέτρα και το αμερικανικό Κογκρέσο να καταλήξει σε πακέτο μέτρων στήριξης που ανέρχεται στο ύψος-ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις είναι πιο έγκαιρος δείκτης για την αγορά εργασίας.

Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.001.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 3,28 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, συνθλίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων που σημειώθηκε το 1982, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα σημείωναν αύξηση στο 1 εκατ. αν και υπήρχαν προβλέψεις που έφθαναν ακόμα και τα 4 εκατ.

«Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, η αύξηση στις νέες αιτήσεις οφείλεται στον αντίκτυπο της Covid-19», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση.

Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν στο σπίτι τους. Έχει επίσης δοθεί εντολή να αναστείλουν της λειτουργία τους επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού (lockdown).

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας πιθανόν δεν θα έχουν αντίκτυπο στην έκθεση για την απασχόληση του Μαρτίου, καθώς δεν περιλαμβάνονται στην περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία για τους απασχολούμενους εκτός του αγροτικού τομέα, δηλαδή την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου. Οικονομολόγοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η αύξηση των αιτήσεων για την εβδομάδα που καλύπτει η σημερινή έρευνα υποδηλώνει ότι ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε αυτόν τον μήνα γεγονός που θα τερματίσει σχεδόν εννιάμισι χρόνια αύξησης της απασχόλησης.

«Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν τον Μάρτιο», σχολίασε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics στην Πενσιλβάνια. «Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για απολυμένους εργαζομένους που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν ταυτόχρονα. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να έχουμε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: “Διορθώσαμε το λάθος του 1934”

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Τούρκος πρόεδρος…

Πόρισμα κόλαφος: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου με 8 βαριά αδικήματα

Για 8 βαριά αδικήματα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο…

Έρχεται μάσκα παντού

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μετά την ανακοίνωση του…

Τα μυστήρια της Αγιάς Σοφιάς

Αν κάποια εκκλησιά ειχε λόγους να συμβολίζει τον…

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για…

Κλείνει τζαμιά και απελαύνει ιμάμηδες η Αυστρία – Οργή στην Άγκυρα

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση…

Πρωτοφανές άδειασμα Βερολίνου για την Αγία Σοφία

Πρωτοφανές άδειασμα του Βερολίνου για την Αγία Σοφία…

Έρχεται έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζομένους

Έξτρα οικονομική ενίσχυση σε έως 400.000 εργαζομένους του…

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Βορίδη: «Μπ@στ@δρε τι θέλεις από το σπίτι του Κεμάλ»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν…
contact