ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

​«Θρίαμβος», αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία, με τους γείτονες να αναδεικνύουν πανηγυρικά πρόεδρο της χώρας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό σχεδόν 52%.

«Σήμερα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε αυτές τις εκλογές, αλλά είναι η βούληση του έθνους, είναι η δημοκρατία», ανέφερε ο Ερντογάν στην πρώτη του ομιλία ως ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην πρωτεύουσα. «Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι θέλει να αρχίσει μια νέα περίοδος «εθνικής συμφιλίωσης» στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με καταμετρημένο το 98,75% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 51,95% και ακολουθούν ο κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Εκμελετίν Ιχσάνογλου με 38,34% και ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος, Σερκάν Ντεμιρτάς με 9,71%.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα αναλάβει καθήκοντα στις 28 Αυγούστου, όμως πριν από αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ώστε να εκλεγεί νέος αρχηγός που θα διαδεχθεί τον Ερντογάν στην πρωθυπουργία.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η Τουρκία θα προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή αυτές θα γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο του 2015. Αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα κρίνει αν θα γίνει εφικτό το όραμα του Ερντογάν για μετάβαση σε ένα είδος προεδρικού συστήματος, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα χρειάζεται και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όλοι πάντως μιλούν στην Τουρκία για το… φαινόμενο Ερντογάν, ο οποίος παρά τα σκάνδαλα που τον αφορούσαν και τις αντιδράσεις για τον τρόπο διακυβέρνησής του, κατάφερε να εκλεγεί με υψηλά ποσοστά.

Αξίζει παρ’ όλ’ αυτά να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αποχής ήταν αρκετά υψηλά, κάτι που αν και δεν ομολογείται δημόσια, έχει προβληματίσει αρκετά το κυβερνόν κόμμα.

Όσον αφορά τους αντιπάλους του Ερντογάν; Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν έντονες διεργασίες. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, του Ρεπουμπλικανικού και του Εθνικιστικού θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα μικρά ποσοστά, για το γεγονός ότι οι δύο κομματικοί μηχανισμοί δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου, αλλά και για την επιλογή του ίδιου του προσώπου, η οποία θεωρήθηκε για μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ατυχής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact