ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Η ανεργία η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό δεύτερο στη λίστα

Οι Κύπριοι σε ποσοστό 78% θεωρούν ότι η ανεργία είναι η πρώτη και κύρια πρόκληση που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Το παραπάνω ποσοστό είναι το ψηλότερο που καταγράφεται στην ΕΕ, καθώς με βάση τον μέσο όρο, η μετανάστευση και η τρομοκρατία αποτελούν τις διογκούμενες ανησυχίες των άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Αν και το μεταναστευτικό σημειώνει αύξηση κατά 15%, σε σχέση με το 2013, εντούτοις μόλις το 38% των Κυπρίων πιστεύει ότι αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά πρόκληση για την ΕΕ.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, το 81% των ερωτηθέντων στην Κύπρο τάχθηκε υπέρ της άποψης για λήψη περισσότερων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 75% θεωρεί ως θετική κίνηση την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές στις ακτές τους. Απολύτως σύμφωνο με την άποψη ότι οι διαδικασίες νόμιμης μετανάστευσης πρέπει να είναι οι ίδιες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το 85%, ενώ ένα ποσοστό του 77% σημειώνει ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να απλοποιηθούν. Ως προς το ζήτημα των αιτητών ασύλου, οι απόψεις των Κυπρίων συμπίπτουν με τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς το 88% συμφωνεί στη διανομή τους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και το 91% στον τρόπο διανομής σύμφωνα με τις δεσμευτικές ποσοστώσεις.

Ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, 61% των Κυπρίων θεωρεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ενήργησαν μονομερώς για την αντιμετώπισή της σε αντίθεση με 33% που θεωρεί ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των κρατών μελών. Επίσης, 44% αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, ποσοστό το οποίο ξεπερνά κατά 10% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ 36% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Ποσοστό 68% των Κυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια, σ’ αντίθεση με 40% του μέσου όρου στην ΕΕ, ενώ 23% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact